Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Mastilović: Potkopavanje Dejtonskog sporazuma vodi nestanku zemlje

Izvor: Srna

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je Srni da je cilj revidiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma institucionalno urušavanje Republike Srpske i da njegovo dugogodišnje potkopavanje vodi nestanku BiH.
Mastilović je rekao da urušavanje Dejtonskog sporazuma, koje je godinama nakon njegovog potpisivanja vršio dio međunarodne zajednice, najviše preko institucije visokog predstavnika, s ciljem institucionalnog slabljenja Srpske, predstavlja najveću opasnost po mir, ali i opstanak zemlje.

“Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio građanski rat u BiH već i stvorio neophodne preduslove za kakvo-takvo funkcionisanje BiH, kao složene državne zajednice tri naroda”, rekao je Mastilović.

On je upozorio da svaki poremećaj ozakonjenog poretka, posebno u nacionalno i religiozno heterogenoj zemlji kao što je BiH, dovodi do ljudskih tragedija velikih razmjera.

“Tu činjenicu, svi oni koji žive u ovoj zemlji, a posebno oni koji upravljaju njom, moraju imati stalno na umu. Tu činjenicu morali bi znati i svi predstavnici međunarodne zajednice, posebno oni koji očigledno imaju ambiciju da ovom zemljom upravljaju kao svojim protektoratom”, rekao je Mastilović.

On je naveo da je evidentno da Republika Srpska nije više spremna da trpi kolonijalni odnos dijela međunarodne zajednice i dalje revidiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Svaki dalji korak u tom smjeru može samo da vodi ka nestanku ove zemlje, a nikako ka tihom ispunjavanju bošnjačkih ratnih ciljeva, što je krajnji cilj dugogodišnjeg potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Mastilović.

On je ukazao da bi zbog toga svi koji žele miran suživot sa komšijama druge nacionalnosti i dobrobit ove zemlje trebali Dejtonski mirovni sporazum da posmatraju kao opšte dobro čitave BiH i da se na taj način odnose prema njemu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com