Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Lukić: Više niko ne može računati na eliminaciju nacionalne samosvijesti Srba

Izvor: Srna

Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum bio najveći mogući domet za Srbe u tadašnjoj BiH koji se pod tim okolnostima mogao doseći.
“Vremenska distanca je u istorijskom smislu dosta pristojna da se daju validne ocjene o Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovih 11 aneksa”, rekao je Lukić za Srnu povodom 28 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma na današnji dan 1995. godine.
 
Prema njegovim riječima, sada je moguće mirne glave posmatrati proteklih 28 godina, ali i tri godine prije toga.
 
“Mi smo se prije svega izborili za to da 1992. godine formiramo Republiku Srpsku kao samostalnu državnu i pravnu tvorevinu, a u naredne tri godine smo se izborili da ona postane ravnopravna pregovaračka strana u sukobu u bivšoj BiH, te da na kraju dođe do onog skoro pijedestala da sa Federacijom BiH /FBiH/ zaključi sporazum o novoj BiH”, rekao je Lukić.
 
On je naveo da su tadašnje vlasti tzv. republike BiH bile samo privjesak kako bi se na neki način očuvao državno-pravni kontinuitet BiH i da se ne bi počinjalo sve iznova, nekim novim diobama.
 
“To je bio zaista uspjeh, težak i krvav, kako za nas tako i za sve druge strane”, istakao je Lukić.

On je podsjetio da su Bošnjaci, ali i međunarodna zajednica koja nije htjela da odustane od političke pasivizacije, pa i eliminacije Srba zapadno od Drine, pokušavali da ono što je slovom Dejtona učinjeno minimizuju i to tako što će prebaciti nadležnosti federalnih jedinica, odnosno entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske, na zajedničke institucije.
 
“I uspijevali su to u određenoj mjeri uz pomoć ucjena, prisile, prijetnji”, rekao je Lukić, navodeći primjere prestanka funkcija odbrane i kontrole granica, kao i tzv. okvirnih zakona, za koje nije bilo ustavnog osnova.

Prema njegovim riječima, sve to nije uspjelo da eliminiše Republiku Srpsku kao značajan faktor u BiH ni danas.
 
“Utoliko ovih 28 godina možemo ocijeniti kao jedan prilično uspješan period u odbrani postojanja Republike Srpske i na to možemo biti ponosni”, istakao je Lukić.
 
On je izrazio uvjerenje da je Republika Srpska danas potpuno zrela i da je nacionalna samosvijest dovoljno jaka da se zaustavi dalje otimanje nadležnosti, a potom i da se one polako počnu vraćati.

“Više niko ne može računati na eliminaciju nacionalne samosvijesti Srba, na njihovo svođenje ili uvođenje u neku bosansku naciju, a to je zapravo temelj svekolike budućnosti BiH. Mi smo spremni da se na odnosima ravnopravnosti borimo za održivu BiH, ako to ne bude moguće, da razmišljamo kako možemo sačuvati svoju naciolnalnu samobitnost, jer nije bitno bogat čovjek, mora da bude srećan i ispunjen u svom dostojanstvu i ponosan sam na sebe”, zaključio je Lukić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com