Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Bratimljenje gradova Istočno Sarajevo i Cangđo

Izvor: Filter

U kineskom višemilionskom gradu Cangđo, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini, 12. novembra upriličena je svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju grada Cangđo iz provincije Hebei i Grada Istočno Sarajevo iz Republike Srpske. 

Sporazum su potpisali Ksjang Hui, gradonačenik grada Cangđo, i Branko Koroman, predsjednik skupštine Grada Istočno Sarajevo, uz prisustvo Siniše Berjana, ambasadora BiH u NR Kini i brojnih lokalnih zvaničnika.

Nakon iskazivanja namjere oba grada o uspostavljanju uzajamnih bratskih odnosa, potpisani Sporazum postaje validan nakon ratifikacije od strane Kineske asocijacije za bratimljenje sa gradovima drugih država. 

Sporazum se bazira na principima uzajamnog razumjevanja, prijateljstva, razvijanja i jačanja bratske saradnje između dva grada u oblasti industrije, poljoprvirede, trgovine, obrazovanja, sporta, kulture i turizma, sa posebnim fokusom na oblast ekonomije i trgovinske razmjene. 

Tokom zvaničnog sastanka sa najvišim rukovodstvom grada Cangđo, dogovorene su i konkretne aktivnosti u narednom periodu, kao i uzvratna posjeta predstavnika kineskog grada Istočnom Sarajevu naredne godine. Ovom prilikom razmjenjeni su i prikladni pokloni koji simbolizuju kulturno-istorijsko nasljeđe oba grada. 

Grad Cangđo, jedan je od najvećih gradova u provinciji Hebei sa oko 7,3 miliona stanovnika, prostire se na površini od 14.000 km2. Sa istorijom starom više od 1500 godina i tri UNESKO lokacije, ovaj kineski grad je kolijevka drevnih kineskih borilačkih vještina, tradicionalne kineske medicine i dom je 17 zaštićenih ključnih nacionalnih blaga Kine. Prvi je industrijski grad u provinciji, sa više od 27.000 kompanija i 100 klastera, te je izuzetno važno transportno čvorište. Osim veoma razvijene industrije proizvodnje biomedicinske opreme, hemijskih sredstava, krzna, proizvodnje cijevi, mašina za pakovanje i drugih, posebno se izdvaja auto industrija, gdje se svake minute napravi po jedan automobil. 

Sporazum o bratimljenju je potpisan na marginama 5. konferencije o saradnji između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti preduzetništva, na kojoj su, između ostalih, prisustovali i pojedini predstavnici lokalnih zajednica iz naše zemlje i inostranstva. 

U proteklih 30 godina od formiranja Grada Istočno Sarajevo, ovo je prvo bratimljenje Grada sa bilo kojim drugim gradom iz inostranstva, izvan regije Balkana i Rusije.  

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com