Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Jačanje saradnje univerziteta iz Srpske i Kine

Izvor: Filter

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i univerzitet iz kineske Đangsu provincije, koji spada u 300 najboljih univerziteta na svijetu prema vodećoj svjetskoj Šangajskoj listi rangiranja kvaliteta univerziteta (ARWU), posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini, potpisali su Sporazum o saradnji na period od pet godina.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo podpredsjednika kineskog univerziteta za međunarodnu saradnju, prof. Čai Jingfeng, ambasadora Bosne i Herecegovine u NR Kini NJ.E. Siniše Berjana, predstavnika vlade provincije i stranih delegacija iz više evropskih zemalja, upriličena je 19. oktobra u Nanđingu, glavnom gradu Đangsu provincije koja broji 80 miliona stanovnika.

Sporazum je potpisan u okviru programa konferencije posvećene tehnološkoj saradnji i razmjeni Kine i zemalja centralne i istočne Evrope “The 2nd China-CEEC Conference on Technology Cooperation and Exchange”.


Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa, a planirane su i međusobne posjete.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila nakon detaljnog usaglašavanja konačnog teksta sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju između poljoprivrednih, medicinskih, tehničkih, pravnih i ekonomskih fakulteta dva univerziteta, kao i katedri za sinologiju.

Ovim sporazumom proširuje se saradnja sa univerzitetima iz Srpske, obzirom da je u prethodnom periodu i Univerzitet u Banjoj Luci potpisao sporazum o saradnji sa ovim čuvenim kineskim univerzitetom.

Ova izuzetno respektabilna ustanova, osnovana davne 1902. godine jedna od najprestižnijih naučno-istraživačkih institucija u svijetu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com