Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

U Palama prikazan film o prvoj ekspediciji iz Srpske na vrh Materhorn

Izvor: Srna

U Palama je promovisan dokumentarni film o prvoj ekspediciji iz Republike Srpske koja je prije 20 godina osvojila Materhorn visine 4.478 metara, jedan od tri najviša i najopasnija vrha Alpa.

Članovi ekspedicije bili su Dragan Rabota i Ljubomir Jovanović iz Pala, koji su uspjeli da pokore vrh jedne od najzahtjevnijih, ali i najsmrtonosnijih planina u Evropi, na samoj granici Švajcarske i Italije.


Rabota je izjavio novinarima da je Materhorn poznat pod nazivom “Majka rogova”, te da su oni prvi planinari iz Srpske koji su ga osvojili.

“Inicijator je bio Ljubomir Jovanović koji me je jednom prilikom pitao da li bih sa njim išao na Materhorn. Iskreno, nikada nisam ni čuo za Materhorn, ali me privukla želja za avanturom i pristao sam”, prisjeća se Rabota.

On je dodao da je prije osvojio vrhove Zelengore, Maglića, Romanije i nekoliko alpinističkih stijena, ali nikada neki veliki i ozbiljan vrh kao Materhorn.

Rabota je ispričao da su svoj pohod on i Jovanović započeli 25. jula 2003. godine, da je bila teška ekspedicija jer ih je pratilo promjenljivo vrijeme, čak i sa gromovima.


“Zadnji dan je bio strašan, klizao sam se i zamalo pao u ambis. Na sreću, sve se dobro završilo. Nevjerovatno je kako čovjeku u tom trenutku mnoge stvari prolaze kroz glavu. Na `Majku rogova` kročili smo 29. jula u 15.40 časova”, rekao je Rabota.

Rabota je naveo da su u toku te ekspedicije poginula dvojica Italijana od udara groma i jedan Japanac prilikom spuštanja, ali da on i Jovanović nisu bili sa njima.

On je dodao da planinski vrh Materhorn u Evropi najviše uzima žrtava i da su htjeli da ovjekovječe jubilej svoje prve ekspedicije dokumentarnim filmom.


Osim dokumentarnog filma o ekspediciji na Materhorn koji je prikazan sinoć u Kulturnom centru Pale, predstavljen je i Rabotin i Jovanovićev pokušaj uspona na Grosglokner, najveći vrh Austrije.

Rabota je naveo da su uspon na Grosglokner visine 3.797 metara pokušali 7. novembra 2013. godine sa članovima hrvatske ekspedicije, navodeći da planina nije bila njihov saveznik i da su se jedva izvukli.

On je zahvalio svima koji su pomogli da film ugleda svjetlost dana.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com