Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

U Istočnom Starom Gradu promovisana zbirka pjesama “Pričešće” Nedeljka Kovačevića

Izvor: Srna

U Istočnom Starom Gradu juče je promovisana zbirka pjesama za djecu “Pričešće” autora Nedeljka Kovačevića, u kojoj pjesnik pokušava da napravi poveznicu između djetinjstva i današnjice.


Promocija zbirke, koja se sastoji od 27 pjesama podijeljenih u tri ciklusa, organizovana je povodom Nedjelje djeteta.

Kovačević je rekao novinarima da se prvi ciklus sastoji od pjesama iz njegovog djetinjstva i školovanja, drugi o ljudima koje svakodnevno sreće na Palama, dok je treći, “basnoslovni”, i govori o životinjama, gdje svaka pjesma ima neku pouku.

Autor je pojasnio da u zbirci pokušava da napravi “kopču” između dva vremena, kada je bio dijete i onog danas, s obzirom na to da se u dobroj mjeri razlikuju.

“Prije se poštovala vjera i tradicija, a žene, majke, kao stub porodice, bile su te koje su održavale vjeru. One su nas vodile na pričešće i djecu usmjeravale u pozitivnom pravcu. Znalo se ko šta radi”, naveo je Kovačević.

Promoter promocije Suzana Miletić rekla je da je zbirka pjesama puna emocija, ljubavi prema majci, prijateljstvu, te da susret sa pjesnikom ima za cilj da kod najmlađih razvije ljubav prema knjigama, odnosno prema poeziji.

Direktor Narodne biblioteke Istočni Stari Grad Saša Radović rekao je da se u ovoj ustanovi trude da najmlađim sugrađanima dovedu u goste pjesnike, glumce i muzičare, a čemu se najmlađa publika uvijek obraduje.

“Gostovanjem Kovačevića mogli smo da vidimo da je stvaranje pjesama za djecu veoma zahtjevan posao jer je riječ o žanru koji mora da ispuni, ne samo ukus najmlađe čitalačke populacije, već i da djeci pruži poruku, kako ljubavi, tako i radosti, saosjećanja, sreće, saznanja i spoznaje”, istakao je Radović.

Nedeljko Kovačević rođen je na Palama, 21. oktobra, 1966. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Ozbiljnijim pisanjem posvetio se nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata objavljujući nekoliko epskih djela.

Prvu zbirku dječije poezije objavio je 2005. godine pod nazivom “Ćao, ćao, ja sam maza”, zatim 2007. se publici predstavio zbirkom ljubavne poezije “Otkuda vi, gospođice”.

Djecu je obradovao 2008. godine zbirkom poezije “Mame se kradu”, a drugu zbirku ljubavne poezije “Naložnica” naredne godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com