Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu održan seminar za bibliotekare

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu danas je u organizaciji Matične biblioteke održan seminar za bibliotekare sa područja Sarajevsko-romanijske regije, s ciljem razmjene ideja i njihovog daljeg usavršavanja.

Bibliotekar Matične biblioteke Istočno Sarajevo Miljana Macan izjavila je Srni da u ulozi predavača govori o kulturnim programima u ovim ustanovama i daje presjek dešavanja u proteklom periodu, odnosno organizovanju promocija knjiga, predavanja, izložbi, tribina i radionica.

“Daćemo određene smjernice i ideje kako da biblioteke unaprijede kulturne programe. Nadam se da će i ovaj seminar biti koristan i da ćemo razmijeniti određena iskustva”, izjavila je Macanova, napominjući da na seminaru učestvuju predstavnici sedam biblioteka sa područja ove regije.

Ona je dodala da Matična biblioteka Istočno Sarajevo vrši nadzor nad stručnim radom svih biblioteka na Sarajevsko-romanijskoj regiji, te da je njihov zadatak i da organizuju stručno ustavršavanje bibliotekara i knjižničara sa regije.

Bibliotekar Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nevenka Jovičić, koja je govorila o programima za djecu, kaže da ova ustanova uz pomoć i volontera je uspjela da organizuje veliki broj radionica za djecu.

Prema njenim riječima, ovaj seminar su iskoristili da bi kolegama prikazali šta su uspjeli da organizuju kako bi i oni vidjeli na koji način mogu da privuku djecu i organizuju slične aktivnosti.

“Od malih nogu se uči i stiče navika čitanja, odnosno rađa se ljubav prema knjizi. Ako kao mali nauče da dolaze u biblioteku, da čitaju slikovnice, poslije će dolaziti da čitaju knjige, jer su stekli tu naviku. Biblioteka nije samo mjesto gdje možete posuditi knjigu i pročitati, sada se nude i drugi sadržaji, kao što su edukativne i likovne radionice za djecu, školice stranih jezika i slično”, rekla je Jovičićeva za Srnu.

Ona je napomenula da sarađuju sa predškolskim ustanovama, kao i osnovnim i srednjim školama i fakultetima.

“Imali smo studente koji su volontirali kod nas, organizovali različite radionice. Imali smo i školu kaligrafije. Zanimljivo je da djeca i nakon radionoca nastave da se time bave, jer mi u Dječijoj biblioteci otkrijemo te njihove talente i pomognemo im da shvate na koji način mogu da to unaprijede”, dodala je Jovičićeva.

Iz Matične biblioteke Istočno Sarajevu navode da bi u petak, 20. oktobra, trebalo da bude organizovan i seminar za školske bibliotekare iz ove regije, gdje će biti riječi o reviziji i otpisu bibliotičke građe.

Istog dana, poslije seminara je predviđen i sastanak Podružnice školskih bibliotekara na kojem će se razgovarati o aktuelnom problemu, a to je Pravilnik o normama i standardima za finansiranje srednjih škola gdje se uvode određene novine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com