Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Tužilaštvo podiglo optužnicu i traži 12 godina zatvora za oca dječaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru

Izvor: RTS

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira Kecmanovića, oca dječaka, koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je da je Vladimir Kecmanović optužen da je počinio teško djelo protiv opšte sigurnosti, kao i da je sina od 13 godina tokom godinu dana obučavao da rukuje oružjem.

Takođe, optužen je i da nije na zakonski način čuvao oružje i municiju.

“Nakon nešto više od pet meseci sveobuhvatne istrage, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira K., oca deteta koje je 3. maja 2023. godine u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar lišilo života 10 osoba, od čega devetoro dece, i ranilo šest osoba, od kojih petoro dece“, naveo je tužilac Stefanović.

Tužilac je naveo da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni u periodu od godinu dana prije tragedije u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, da gađa mete u obliku koncentričnih krugova, učio ga da puni okvir, stoji pravilno i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Optužen je i da je postupao suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji, kao i propisanim prostorno-tehničkim uslovima za bezbjedno smiještanje i čuvanje oružja.

“Naime, držao je navedeno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i municijom umesto u metalnom sefu sa ključem, u dva plastična kofera koji služe za prenošenje oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Ovi koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, pri čemu su oružje i pripadajući okvir bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem koji je imao šifru, dok je drugi plastični kofer bio bez katanca i u njemu je bila smeštena pripadajuća municija“, naveo je Stefanović.

Kako Tužilaštvo navodi, okrivljeni je omogućio djetetu da dođe do pomenutog oružja, za koje je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, za čije nabavljanje i posjedovanje dobio odobrenje nadležnog organa.

“Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao do oružja 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira municijom za pištolje češka zbrojovka i ruger, ukupno 92 metka, i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u Osnovnu školu ‘Vladislav Ribnikar’, gde je počinio zločin. Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao na radnika obezbeđenja, zatim je pucao na dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i na još jednu učenicu koja se nalazila pored klavira”, rekao je Stefanović.

Potom je, kaže, hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloljetna učenika odjeljenja 7/2, u kojoj je ispalio ukupno 45 projektila.

Tužilaštvo traži 12 godina zatvora za Vladimira Kecmanovića, a za majku djeteta, čiji je DNK pronađen na municiji, dvije i po godine zatvora.

Više javno tužilaštvo u Beogradu neposredno vrši optuženje i majke dječaka Miljane K. zbog krivičnog djela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj češka zbrojovka pronađen njen DNK.

“Preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena u kabinetu istorije kod vrata, kada se ulazi, pronađen je njen nesporni DNK“, rekao je Stefanović.

Zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza, neposredno su optuženi i predsjednik streljačkog kluba Partizan Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Okrivljeni Ratko I. je, kako se sumnja, dao lažan iskaz pred tužilaštvom kada je ispitivan u istrazi protiv Vladimira Kecmanovića, tako što je tvrdio da on nije vidio dečaka da puca, da ga je vidio samo jednom preko video-nadzora, kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je lično dao nalog instruktoru da dijete izvede napolje.

Takođe je tvrdio da nikada nije upoznao K. K., niti je sa njim bio na vatrenoj liniji.

“Takav iskaz je suprotan dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije. Osumnjičeni Nemanja M. je takođe u istrazi lažno tvrdio da mu nije poznato da li je Vladimir K. na svoju odgovornost dao sinu da puca iz vatrenog oružja, jer on to nije video, i da jeste da bi sigurno sankcionisao takvo postupanje, te da mu nije poznato da Vladimir K. sa nekim dolazi u streljanu da puca, čiji iskaz je suprotan prikupljenim dokazima“, rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je optužnica napisana na 267 strana i da je sprovedena opsežna istraga. Ukazao je i na specifičnost slučaja, budući da je zločin počinilo trinaestogodišnje dijete, zbog čega krivično ne može da odgovara.

Svi učenici odjeljenja 7/2 Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, bez obzira na to da li su ranjeni ili ne, dobili su status oštećenih u ovom krivičnom postupku, s obzirom na traumu koju su preživjeli gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com