Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Sutra u Istočnom Sarajevu počinje naučni skup o Čajničkom jevanđelju

Izvor: Srna

Treći naučni skup “Srpski srednjovjekovni spomenici iz Bosne i Huma – proučavanje Čajničkog jevanđelja” sa međunarodnim učešćem, počeće sutra u Istočnom Sarajevu.

Treći naučni skup organizuju Mitropolija dabrobosanska i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ i trajaće do nedjelje, 8. oktobra.

U Naučnom odboru su akademici Branko Letić, Anatolij Arkadjevič Turilov, Jasmina Grković Mejdžor, profesori Janis Tarnanidis, Vladislav Topalović, Jelica Stojanović, Viktor Savić i Zorica Nikitović, saopšteno je sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U Organizacionom odboru su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović, generalni sekretar ANURS-a Drago Branković, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, dopisni član ANURS Ranko Popović, starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču Dragiša Simić i starješina Hrama Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu Velimir Divljanović.

Otvaranje skupa planirano je u 9.00 časova, dok su plenarna izlaganja kroz sesije planirana do 19.45 časova.

U subotu, 7. oktobra, u 9.00 časova počeće prva sesija, dok je za 14.00 časova planirano predstavljanje Zbornika radova “Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne, Huma i Travunije” i “Srpska povelja srednjovjekovne Bosne i Huma” sa istorijskog, teološkog, književnog i jezičkog aspekta.

Istog dana od 16.00 časova planirana je posjeta Staroj crkvi u Sarajevu i obilazak Muzeja Stare crkve.

Prijem za učesnike naučnog skupa u sjedištu Mitropolije u Sarajevu planiran je za nedjelju, 8. oktobra u 11.00 časova, nakon liturgije u Sabornoj crkvi u Sarajevu koja počinje u 9.00 časova.

Skup će biti održan u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com