Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Siniša Berjan: Inicijativa ”Pojas i put” promoviše ekonomsku saradnju i zajedničku budućnost

Izvor: serbian.cri.cn/Radosav Berbatović

Deseta godišnjica uspostavljanja Inicijative ”Pojas i put” obilježava se ove nedjelje u Pekingu. Inicijativa obuhvata više od 150 zemalja, u kojima živi više od pet milijardi ljudi, među njima je i Bosna i Hercegovina.

Ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini, Siniša Berjan, za Kinesku medijsku grupu kaže da Inicijativa predstavlja jednu važnu strategiju, koju je kineska vlada predstavila sa ciljem međusobnog povezivanja zemalja duž rute i promocije ekonomske saradnje, prosperiteta, zajedničke budućnosti, inkluzivnosti i transparentnosti.

Berjan je istakao da je Bosna i Hercegovina zahvalna za mogućnost uključenja u ovu važnu inicijativu, u kojoj je od osnivanja 2013. godine.


”Kina je izuzetno važan strateški partner Bosne i Hercegovine, dosad je vrijednost kineskih ulaganja premašila dvije milijarde eura i zapravo Bosna i Hercegovina je četvrta zemlja u CIE po visini kineskih investicija, posle Srbije, Mađarske i Rumunije. Kina se zaista razvija velikom brzinom i već sada bilježi preko 20 posto udjela u svjetskom bruto društvenom proizvodu i mi pokušavamo da iskoristimo veliki privredni zamah Kine. Posebno bih izdvojio neke projekte značajne za razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini. Prvi veliki infrastrukturni projekat, izgradnja termoelektrana ”Stanari”, koji smo kompletirali sa našim kineskim partnerima u okviru mehanizma saradnje Kine i zemlja Centralne i Istočne Evrope, posebno se izdvaja jer su iskorištena sredstva Kineske investicione banke. Osim ovog projekta u realizaciji su i mnogi drugi, poput projekta izgradnje bolnice u Doboju, nekoliko hidroelektrana, auto-putevi”, istakao je Berjan za KMG, ”Ne bih se složio sa mišljenjem pojedinih zapadnih zemalja da ova inicijativa predstavlja jednu geopolitički strategiju Kine. U principu ona može uvesti čovječanstvo u novu eru međunarodne saradnje, otvorenosti, prosperiteta i trajnog mira”.

Ambasador Berjan je naglasio da su velike mogućnosti saradnje u oblasti turizma.

”Bosna i Hercegovina se nalazi u srcu Evrope i praktično predstavlja raskrsnicu i most između Istoka i Zapada. Upravo zbog ove specifične pozicije Bosne i Hercegovine možemo se pohvaliti bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, ali i veliki mogućnostima za turizam. Ono što želim posebno da naglasim je da smo mi posebno ponosni na to da je Bosna i Hercegovina 2018. godine uvela bezvizni režim za državljane Kine i od tada bilježimo porast broja kineskih turista u Bosni i Hercegovini, koji su privučeni bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, predivnim pejzažima, gostoprimstvom naših ljudi, ali i gastronomijom”, istakao je.

Ambasador Bosne i Hercegovine naglasio je da je Kina, pod vođstvom Komunističke partije Kine, postigla veliki napredak, i omogućila da kineski građani istinski žive kineski san.

”Kina je veliki, moćan igrač u međunarodnoj političkoj i ekonomskoj areni i vodi jednu odmjerenu politiku, time pruža veliku šansu zemljama Zapadnog Balkana, pa tako i Bosni i Hercegovini, da iskoriste privredni razvoj Kine i ostvare sopstvene benefite”, zaključio je Berjan.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com