Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Rojters: Hamas planirao napad više od godinu dana, prevarili Izrael da žele mir

Foto: Tanjug

Izvor: Srna

Palestinska militantna grupa Hamas je vodila višegodišnju kampanju da bi zavarala Izrael da misli da ne želi oružani sukob i da bi mogla da bude umirena ekonomskim podsticajima za održavanje relativnog mira, prenio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor blizak Hamasu.

”Hamas je ostavio Izraelu utisak da nije spreman za borbu. Koristio je obavještajnu taktiku bez presedana da obmane Izrael tokom posljednjih mjeseci, ostavljajući javnosti utisak da nije voljan da uđe u borbu ili konfrontaciju sa Izraelom, dok se priprema za ovu masivnu operaciju”, rekao je izvor iz Hamasa.

On je naveo da su borci Hamasa čak napravili improvizovano izraelsko naselje kako bi uvježbali napad na ulici.

“Izrael je to sigurno vidio, ali su bili ubjeđeni da Hamas ne želi da ulazi u konfrontaciju”, rekao je izvor iz Hamasa.

Pored toga, Hamas je ubijedio Izrael da je više zainteresovan da obezbijedi da stanovnici Gaze imaju radne dozvole koje im omogućavaju da uđu u Izrael, gdje su zarađivali veće plate nego u enklavi.

”Hamas je uspio da izgradi čitavu sliku da nije spreman za vojnu avanturu protiv Izraela”, navodi izvor.

U okviru istog plana Hamasa, mnogim njegovim vođama nije rečeno da će doći do napada u subotu, kako bi se spriječilo da ta informacija procuri do izraelskih snaga, a pored toga, oko 1.000 boraca koji su učestvovali u napadima, nije rečeno za šta se obučavaju.

Neimenovani izraelski bezbjednosni izvor rekao je da su bezbjednosne službe nasjele na prevaru.

”Naveli su nas da pomislimo da žele novac i sve vrijeme bili su uključeni u vježbe sve dok nisu izbili neredi”, rekao je taj izvor.

U izvještaju se navodi da je očigledno Hamasovo odbijanje da se uključi u nedavne borbe, čak i kada je palestinski Islamski džihad ispalio rakete na Izrael, bilo dio podmetanja.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Izraela Jakov Amidror, rekao je da su neke zemlje saveznice Izraela takođe nasjele na laž, govoreći Jerusalimu da Hamas pokazuje ”više odgovornosti”.

”Glupo smo počeli da vjerujemo da je to istina. Dakle, napravili smo grešku. Nećemo ponoviti ovu grešku”, rekao je izvor iz izraelskih bezednosnih snaga.

Izvor iz Hamasa kazao je za Rojters da je prošlo pet sati prije nego što su Izraelske odbrambene snage (IDF) uzvratile vatru.

“Bili smo spremni sa 1.000 boraca, probili smo ogradu na 15 mesta, bili smo šokirani što IDF nije čekao na nas. Pješice smo vodili porodice do pojase dva sata bez prekida”, rekao je on.

Izvor je istakao da je napad pripreman duže od godinu dana i da je ”premašila sva očekivanja”.

”Ohrabrile su nas demonstracije u Izraelu. Neredi u Gazi na granici sa Izraelom bili su podvala”, rekao je izvor.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com