Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

Pčelari iz Srbije posjetili manastir Sokolica i Vojničko spomen-groblje Novi Zejtinlik

Izvor: Srna

Grupa od oko pedesetak pčelara iz istočne Srbije posjetila je juče manastir Sokolica na Ravnoj Romaniji i Vojničko spomen-groblje “Novi Zejtinlik” u Sokocu, gdje im je načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica rekao da je Republika Srpska svetinja, da bez nje nema opstanka za srpski narod u BiH koji će se truditi da sačuva Srpsku uprkos svim pritiscima na rukovodstvo i njene institucije.

“Republika Srpska je nama svetinja. Bez nje nama opstanka nema i trudićemo se da sačuvamo ovo što imamo uprkos svim pritiscima na rukovodstvo i institucije Srpske”, istakao je Bjelica, nakon što je delegacija domaćina i gostiju iz Srbije položila vijenac na spomen-groblje “Novi Zejtinlik”.

On je goste iz Srbije upoznao i o dešavanjima u Sarajevu prije izbijanja ratnih sukoba i nevoljama koje su prouzrokovale veliki egzodus sarajevskih Srba nakon Dejtona, kao i o formiranju Vojničkog spomen-groblja 1995. godine.

Bjelica je podsjetio da su napuštanjem sarajevskih opština u kojima su vijekovima živjeli Srbi odlučili da posmrtne ostatke poginulih u odbrani ognjišta prenesu na područje Republike Srpske, a za mjesto njihovog vječnog počinka određena je lokacija današnjeg “Novog Zejtinlika”, gdje je sahranjeno gotovo 1.000 srpskih boraca.

“Mi nismo držali Sarajevo u okruženju i blokadi, kako to često neki žele da predstave, jer je to već bio podijeljen grad. Svi smo bili u okruženju, jer smo branili svoja imanja”, rekao je Bjelica.

Bjelica je istakao da su su Srbija i Srpska pravoslavna crkva mnogo učinile za narod Republike Srpske.

Predsjednik Društva pčelara “Slatina” iz istoimenog mjesta kod Bora Nebojša Buzej rekao je, ne krijući suze, da je za njega nakon posjete srpskom vojničkom groblju na Sokocu pčelarstvo ostalo u drugom planu.

“Tek sada smo, posetom `Novom Zejtinliku`, videli i čuli kroz šta su prošla naša braća ovde, jer mi često u Srbiji nismo ni bili svesni nevolja kroz koje je narod ovde prolazio”, istakao je Buzej, koji je sa još oko 50 pčelara, u organizaciji Društva “Slatina”, bio u uzvratnoj posjeti sokolačkom Udruženju pčelara “Glasinac”.

On je naglasio da su ovakve međusobne posjete veoma značajne da bi se, prije svega, upoznali o načinima bavljenja pčelarstvom u drugim krajevima, pogotovo na velikim nadmorskim visinama, razmijenili iskustva i sklopili nova poznanstva.

Buzej je dodao da su pčelare Romanije posjetile i njihove kolege iz društava pčelara “Albina” iz Bora, “Šumadija” iz Kragujevca i “Timok” iz Zaječara.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Strahinja Bašević rekao je da je uvjeren da u trenutnoj složenoj geopolitičkoj situaciji u svijetu Srbe može da spasi samo jedinstvo.

Bašević, koji je član Upravnog odbora sokolačkog Udruženja pčelara “Glasinac” i pčelarstvom se bavi 15 godina, istakao je da, prema zakonima prirode, i pčelinje društvo bira maticu oko koje se okuplja zajednica, koja gradi toleranciju prema okruženju.

On je podsjetio na značajnu ulogu srpskog naroda u kulturnom, društvenom i privrednom životu prijeratnog Sarajeva u kojem je tada živjelo oko 160.000 Srba, te govorio o posljedicama rata i egzodusa sarajevskih Srba.

Bašević je rekao i da je u odbrani Sarajevsko-romanijske regije poginulo više od 4.000 srpskih boraca čija su imena upisana na zidovima manastira na Ravnoj Romaniji, te da na “Novom Zejtinliku” počiva gotovo 1.000 boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku.

Predsjednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić izrazio je zadovoljstvo zbog ove uzvratne posjete, te naveo da se način pčelarenja razlikuje na ova dva područja.

“Bavimo se divnim poslom, više kao ljubitelji pčela, nego što je to komercijalno pčelarenje, jer nema više velikih prinosa meda, ali nas ljubav prema pčelama obavezuje da i dalje ostajemo u ovom poslu”, rekao je Žikić, jedan od aktivnih pčelara Društva “Slatina”.

Predsjednik Udruženja pčelara “Glasinac” Goran Nešković rekao je da su u uzvratnu posjetu primili grupu pčelara iz Bora, Kragujevca i Zaječara, koji su posjetili manastir Svetog velikomučenika Georgija – Sokolica na Ravnoj Romaniji i vojničko spomen-groblje “Novi Zejtinlik”, te nastavili druženje u hotelu “Zlatni bor”.

Udruženje pčelara “Glasinac”, koje je organizator jučerašnjeg druženja sa pčelarima iz dijela istočne Srbije, ima oko 120 aktivnih članova, od kojih 36 ostvaruju pravo na podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com