Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Prvi Naučno-istraživački centar za digitalne inovacije u Istočnom Sarajevu

Izvor: Filter

Naučno – nastavno vijeće Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu usvojilo je danas Elaborat čime je počeo proces osnivanja Naučno-istraživačkog centra za digitalne inovacije sa strateškim fokusom na digitalnu poljoprivredu i korišćenje IKT u zaštiti životne sredine.

“Radi se o prvom subjektu ove vrste u državi kojim se otvaraju nove mogućnosti za razvoj kako Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegovih organizacionih jedinica, tako i privrede, civilnog društva, te organa javne uprave”, navedeno je u saopštenju Elektrotehničkog fakulteta.

Osnivanjem Centra ulazi se u narednu fazu već započetih aktivnosti u oblasti primjene digitalnih tehnologija u poljoprivredi i zaštiti životne sredine koje realizuju istraživači sa Eelektotehničkog fakulteta u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i vanjskim korisnicima.

“Iz seta ciljeva budućeg Centra vidljivo je da se radi o svojevrsnoj platformi koja će doprinijeti jačanju svijesti i kompetencija u oblasti primjene digitalnih tehnologija u poljoprivredi i zaštiti životne sredine kod studenata, akademskog osoblja i spoljnih korisnika. Kroz podršku inovacijama i preduzetništvu, ojačaće se saradnja visokog obrazovanja sa privredom i okruženjem”, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na strateški fokus, Centar će podstaći interdisciplinaran pristup istraživanju, poručuju sa fakulteta.

Četiri su ključne oblasti u kojima će se realizovati aktivnosti centra, gdje će se osim edukativnih i naučno – istraživačkih, sprovoditi aktivnosti podrške inovacijama i preduzetništvu, te promocija i podizanje svijesti o benefitima koje donosi upotreba digitalnih tehnologija u poljopriovredi i zaštiti životne sredine.

Nako završetka procedure osnivanja na univerzitetskim organima, slijedi uspostavljanje organa Centra, opremanje kroz SMART Erasmus Plus projekat i zvanični početak rada.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com