Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Počela izgradnja Memorijalnog kompleksa u parku Sunce

Foto: Foto Vaske

Izvor: Filter

U parku Sunce u opštini Istočno Novo Sarajevo danas je počela izgradnja Memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku. Ovo je jedan od najvažnijih projekata iz oblasti kulture pamćenja u gradu Istočno Sarajevo, poručio je Ljubiša Ćosić gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Foto: Foto Vaske

On je podsjetio da je krajem prošle godine Vlada Republike Srpske za ovaj projekat doznačila sredstva u iznosu od 800.000 KM, ali iz objektivnih razloga nije bilo mogućnosti da se krene sa njegovom realizacijom.

Prema njegovim riječima, trebalo je da se riješi pitanje toplovoda koji prolazi kroz park, što je zahtijevalo dodatno projektovanje, ali i povećanje troškova.

Foto: Foto Vaske

“Bilo je potrebno da se prilagodi način realizacije projekta, s obzirom na to da je došlo i do rasta cijena građevinskog materijala, a sve zajedno je dovelo do prolongiranja početka radova na terenu”, naveo je Ćosić.

Foto: Foto Vaske


“Međutim, to ne znači da je bilo stalo sve što se tiče ovog projekta. Stručni tim zadužen za prikupljanje informacija o nastradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku, predvođen prof. dr Dragom Mastilovićem, uradio je odličan posao i prikupio podatke o više od 10.000 žrtava, koji će biti objavljeni u monografiji i dostupni na LED displejima postavljenim u Memorijalnom kompleksu”, istakao je Ćosić.

Foto: Foto Vaske

Istovremeno, vajar i livac privode kraju radove na spomeniku Bijelom anđelu, koji je centralna figura Memorijalnog kompleksa, kao i na reljefnim prikazima tri crkve, koji će se nalaziti u okviru kompleksa.

Foto: Foto Vaske

“Iako smo imali zastoj u početku izvođenja građevinskih radova, na čemu se kao odgovorni ljudi izvinjavamo javnosti, završili smo mnogo važnog posla u okviru ovog projekta i sada, bez medijske pompe, krećemo u njegovu realizaciju u nadi da ćemo posao završiti do Vidovdana 2024. godine. Planiramo da do kraja ove godine realizujemo radove u vrijednosti do 600.000 KM od predmjerom i predračunom definisane vrijednosti projekta u iznosu 2,2 miliona KM”, poručio je Ćosić.

Foto: Foto Vaske
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com