Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Почела изградња Меморијалног комплекса у парку Сунце

Фото: Фото Васке

Извор: Филтер

У парку Сунце у општини Источно Ново Сарајево данас је почела изградња Меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку. Ово је један од најважнијих пројеката из области културе памћења у граду Источно Сарајево, поручио је Љубиша Ћосић градоначелник Источног Сарајева.

Фото: Фото Васке

Он је подсјетио да је крајем прошле године Влада Републике Српске за овај пројекат дозначила средства у износу од 800.000 КМ, али из објективних разлога није било могућности да се крене са његовом реализацијом.

Према његовим ријечима, требало је да се ријеши питање топловода који пролази кроз парк, што је захтијевало додатно пројектовање, али и повећање трошкова.

Фото: Фото Васке

“Било је потребно да се прилагоди начин реализације пројекта, с обзиром на то да је дошло и до раста цијена грађевинског материјала, а све заједно је довело до пролонгирања почетка радова на терену”, навео је Ћосић.

Фото: Фото Васке


“Међутим, то не значи да је било стало све што се тиче овог пројекта. Стручни тим задужен за прикупљање информација о настрадалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, предвођен проф. др Драгом Мастиловићем, урадио је одличан посао и прикупио податке о више од 10.000 жртава, који ће бити објављени у монографији и доступни на ЛЕД дисплејима постављеним у Меморијалном комплексу”, истакао је Ћосић.

Фото: Фото Васке

Истовремено, вајар и ливац приводе крају радове на споменику Бијелом анђелу, који је централна фигура Меморијалног комплекса, као и на рељефним приказима три цркве, који ће се налазити у оквиру комплекса.

Фото: Фото Васке

“Иако смо имали застој у почетку извођења грађевинских радова, на чему се као одговорни људи извињавамо јавности, завршили смо много важног посла у оквиру овог пројекта и сада, без медијске помпе, крећемо у његову реализацију у нади да ћемо посао завршити до Видовдана 2024. године. Планирамо да до краја ове године реализујемо радове у вриједности до 600.000 КМ од предмјером и предрачуном дефинисане вриједности пројекта у износу 2,2 милиона КМ”, поручио је Ћосић.

Фото: Фото Васке
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com