Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Potpisan Sporazum o saradnji Instituta za standardizaciju BiH i Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

Direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Todorović i dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milija Kraišnik potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti standardizacije koji je značajan za obje institucije.

Todorović je istakao da će ovim sporazumom kadar Mašinskog fakulteta u punom kapacitetu učestvovati u radu tehničkih komiteta, putem kojih se planiraju, pripremaju i donose BAS standardi.

“Zajednički ćemo raditi na uvođenje predmeta standardizacije u svim ciklusima studija na ovom fakultetu, te udžbenika”, rekao je Todorović novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da će studenti Mašinskog fakulteta dolaziti u posjetu Institutu, kako bi se upoznali sa njegovim radom, odnosno procesima i ciljevima standardizacije, te organizovati zajedničke edukacije, radionice, okrugle stolove, gdje će se pratiti primjena standarda.

Kraišnik je rekao da se potpisivanjem Sporazuma otvara novo poglavlje u saradnji dvije institucije, te dodao da je saradnja i do sada bila na visokom nivou.

“U prošlosti su eksperti Instituta pomagali razvoj Mašinskog fakulteta, imali su savjetodavnu ulogu prilikom osnivanja Centra akreditovanih laboratorija, aktivno su učestvovali u radu naše naučne konferencije `Kometa`”, istakao je dekan ovog fakulteta.

Kraišnik je rekao da su studenti Mašinskog fakulteta već sarađivali sa Institutom kroz razne projekte, te naveo da su mogli koristiti onlajn alate za pristup standardima koje su upotrebljavli za izradu završnih radova na prvom i drugom ciklusu studija.

“Saradnja dvije institucije odnosiće se na usavršavanje silabusa, na predmetu Tehnički standardi i propisi koji se realizuje na našem studijskom programu”, dodao je Kraišnik.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com