Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Potvrđena optužnica za zločine nad srpskim civilima u Visokom

Izvor: Srna

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv šest lica za zločine nad srpskim civilima na području Visokog 1992. godine, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za Birn.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da su optuženi bivši pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane, takozvane Armije BiH, Stanice javne bezbjednosti i Vojne policije u Visokom Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Miralem Čengić, Samir Selimović i Amir Murtić.

Na teret im se stavlja da su od maja do kraja 1992. godine u logoru u kasarni “Ahmet Fetahagić” sistemski i kontinuirano vršili mučenja, pljačke, fizičko i psihičko zlostavljanje srpskih civila među kojima su bile žene, djeca i osobe starije životne dobi.

Prema navodima optužnice, u logoru je oko osam mjeseci bilo više stotina civila sa područja Visokog i okoline koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uslova, u neuslovnim i pretrpanim prostorijama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja, naročito ponižavajućim postupcima prema zatvorenicima ženskog spola i maloljetnim osobama.

Kadrić, kako se navodi, umjesto da postupi u skladu sa svojim dužnostima i spriječi mučenje i nečovječno postupanje, kojih je bio svjestan i znao za njih, nije preduzeo mjere zaštite čime je omogućio drugim optuženima, kao i ostalim nepoznatim osobama, kontinuirano i sistematsko zlostavljanje žrtava.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com