Mon. Dec 4, 2023
ћирилица /latinica

Poribljena rijeka Bioštica

Izvor: Srna

Sportski ribolovci na Sokocu pustili su u rijeku Biošticu u mjestu Kruševci 3.000 mlađi potočne pastrmke i održali obuku pecanja za djecu, u okviru projekta „Otkrivanje čari ribolova – mladi ribolovci“, čija je vrijednost 18.155 KM.

Dragan Nešković iz Udruženja sportskih ribolovaca „Bioštica“ rekao je Srni da u tom udruženju mogu biti zadovoljni onim što su polaznici škole ribolova, djevojčice i dječaci, pokazali tokom proteklog vikenda na terenu, pri poribljavanju i pecanju, nakon održane teoretske nastave.

On je podsjetio da je u okviru projekta „Otkrivanje čari ribolova – mladi ribolovci“, koji ovo udruženje realizuje, organizovana škola ribolova za djecu, poribljavanje rijeka i nabavka opreme za pravljenje vještačkih mamaca „mušica“.

Prema njegovim riječima, realizacija projekta počela je 1. avgusta, škola ribolova za djecu uzrasta od 10 do 15 godina krenula je od septembra i sve aktivnosti će trajati do 31. januara naredne godine.


Nešković je napomenuo da je do sada održano pet teoretskih radionica i dva izlaska na rijeku sa djecom, polaznicima škole za ribare.

On je dodao da je odviz djece bio mnogo veći od planiranog, pa su odlučili da prime 36 polaznika.

Završni dio praktične nastave na terenu biće održan u novembru, kada će se polaznici škole takmičiti u ribolovu mamcima koje su oni sami izradili, a tada će biti i uručene nagrade za najbolje.

Član Udruženja sportskih ribolovaca „Bioštica“ Slavko Plakalović istakao je da ga je oduševila zainteresovanost djece za ribolov i da su za proteklih pet radionica naučili zahtjevne tehnike.

Cilj ovog projekta je širenje svijesti o zaštiti životne sredine, promocija ribiolova i podmlađivanje članstva društva.

Posredstvom projekta „Riloud dva“, EU finansira projekat „Otkrivanje čari ribolova“, koji sprovodi Razvojni program UN, podržava grad Istočno Sarajevo, a realizuje Udruženje sportskih ribolovaca „Bioštica“ na Sokocu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com