Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Podignuta optužnica za masakr u Mladenovcu: Za ubicu traže 20 godina zatvora

Izvor: Agencije

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je danas optužnicu protiv Uroša B (21), kojem se na teret stavlja da je 4. maja u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet, ranio 12 ljudi i pokušao da ubije još 20 ljudi.

Pored Uroša B. na optužnici se nalaze i njegov otac Radiša B., ujak Goran G. i ujakov sin Boris G. iz Kragujevca, navodi se u saopštenju tog Tužilaštva.

Predloženo je da svim optuženim licima bude produžen pritvor.

Uroša B. optužnicom terete za krivična djela teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu Radiši B. se stavlja na teret krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teško djelo protiv opšte sigurnosti. Goran G. i Boris G. optuženi su za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Optužnica je predata Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju sa prijedlogom da se optuženima produži pritvor.

S obzirom na to da Uroš B. u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije imao navršenu 21 godinu njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora već je najveća moguća kazna 20 godina, što je tužilaštvo predložilo u optužnici.

Tužilaštvo je predložilo i da se njegov otac osudi na kaznu zatvora od 20 godina, dok je za Gorana G. i Borisa G. predložena kazna zatvora od po šest godina.

Ubistva

Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, navode u Tužilaštvu, postoji opravdana sumnja da je Uroš B. 4. maja 2023. godine, oko 22.20 časova, upravljajući putničkim vozilom marke “mercedes”, u kom je ponio automatsku pušku proizvođača Zastava, model “M 70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolj marke “Tokarev” TT-33, sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, došao kod Spomenika “Palih boraca” u selu
Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namjerom da ih liši života, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz navedene automatske puške ispalio više desetina projektila u pravcu oštećenih lica, nakon čega je, kada je ispraznio okvir sa municijom, isti zamijenio i nastavio da puca u oštećene, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji, kojom prilikom je na licu mjesta lišio života M.M, dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli N.S,L.M, P.M. i maloljetni N.M. i A.M, svi iz Malog Orašja – navode iz Tužilaštva.

Tom prilikom okrivljeni Uroš B. je ranio još četiri osobe, dok je na još četiri oštećena lica pucao, ali ih je promašio.

Nakon toga, kako je utvrdila istraga, Uroš B. se vozilom kojim je došao na lice mjesta, odvezao u selo Dubona, koja se nalazi na udaljenosti od nekoliko kilometra, gdje je uočio više lica koji su preduzimali radove na ogradi dvorišta i sa namjerom da ih liši života, izašao je iz vozila i iz vatrenog oružja – označenog pištolja marke “Tokarev”, ispalio više projektila u pravcu navedene grupe lica, kao i u još jednog oštećenog koji se nalazio u neposrednoj blizini, kojom prilikom ih je pogodio projektilima, nanijevši im teške tjelesne povrede.

-Okrivljeni Uroš B. se nakon toga, ponovo odvezao navedenim vozilom nedaleko odatle do OŠ “Momčilo Živojinović”, gdje je zaustavio vozilo, ušao u dvorište škole i tom prilikom, sa namjerom da ih liši života, iz navedene automatske puške počeo da puca u pravcu više lica koja su se tu međusobno družili, pri čemu je u oštećena lica, koja je pogodio, a koji su se nalazili na zemlji, ponovo iz neposredne blizine pucao, lišivši života na licu mjesta M.L. i K.L, koji su brat i sestra, dok je D.T. usljed zadobijenih rana ubrzo preminuo – navodi se u saopštenju.

Tom prilikom okrivljeni Uroš B. je ranio još četiri osobe i nanio im teške tjelesne povrede opasne po život, ispalio je i više projektila u pravcu još četiri osobe, ali ih je promašio.

Dalje, kako je to utvrđeno u istrazi, bježeći sa lica mjesta, u selu Šepšin uočio je parkirano putničko vozilo, sa ključem za startovanje u kontakt bravi i sa istim se odvezao u blizinu naplatne rampe u Malom Požarevcu, gdje je ostavio vozilo, a ponieo sa sobom dvije ručne bombe, da bi zatim, neopaženo prišao do taksi vozila, koje je čekalo na naplatnoj rampi, gdje je, uz prijetnju aktiviranja ručnih bombi, prinudio oštećenog vozača da nastavi kretanje vozilom kako bi izbjegao policijske službenike, dok je u vozilu bila putnica, odakle su nastavili kretanje prema mjestu u opštini Ub, gdje je oštećena putnica izašla iz vozila, a kojoj je zaprijetio da ne smije ništa da prijavi, a potom je naredio vozaču taksi vozila da ga odveze do sela Vinjište, na teritoriji grada Kragujevca, gdje je kasnije pronađen i lišen slobode od strane policijskih službenika, u prijepodnevnim časovima.

Istragom je utvrđeno i da je Uroš B, u kući u kojoj je živio, neovlašćeno držao veću količinu oružja, dijelova za oružje i municiju.

Otac i ujak

Njegovom ocu, Radiši B. se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim djelom teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša B. u kući u kojoj je živio, neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite ij za oružje.

Pored ovog, istom se stavlja na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog i automatsku pušku sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača “Zastava”, model “M70 AB2, pištolj marke “Tokarev TT-33 “, kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo prenio i držao neobjezbeđene na tavanu kuće, omogućivši tako svom sinu okrivljenom Urošu B, kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posjed ovog naoružanja i da ga koristi, vježbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće u džak pijeska. Tu automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio 4. maja u masakru.

Goran i Boris G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo Nnedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com