Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Papirne CIPS potvrde postaju prošlost

Izvor: Glas Srpske/Marijana Miljić Bjelovuk

Građani Republike Srpske, kao i FBiH, uskoro neće morati u banke donositi papirne CIPS potvrde, rekao je “Glasu Srpske” direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Almir Badnjević.

Naglasio je da su čelnici IDDEEA i Agencije za bankarstvo RS već održali jedan sastanak na kojom su predstavnici republičke Agencije izrazili spremnost za realizaciju projekta razmjene podataka putem elektronske forme.

– Vjerujem da veoma brzo svi građani u BiH više neće morati da traže da im budu štampane CIPS potvrde, jer će sve informacije i podaci biti dostupni bankama putem odgovarajućeg linka. IDDEEA je već ka FBiH omogućila pristup tim podacima, a isto će biti urađeno i za Agenciju za bankarstvo RS – kazao je Badnjević.

Naglasio je da će papirne potvrde sigurno postati dio prošlosti te da se sve aktivnosti ka tome cilju sinhronizovano sprovode u FBiH i Srpskoj.

– Predstavnici entitetskih agencija za bankarstvo zajedno se dogovaraju o aktivnostima po pitanju realizacije projekta digitalizacije i razmjene podataka putem elektronske forme sa IDDEEA. Banke će samo putem odgovarajućeg linka trebati da provjere da li njihov klijent ima potvrdu ili nema. Na taj način utvrdiće da li je on regularan ili nije – naglasio je Badnjević, koji se nada da će sve te aktivnosti biti završene do polovine iduće godine.

Na pitanje koje obaveze treba da ispuni Agencija za bankarstvo RS kako građani Srpske više ne bi bankama trebalo da dostavljaju štampane potvrde o prebivalištu, Badnjević pojašnjava da oni kao regulator za bankarski sektor Srpske treba da unaprijede svoje softversko rješenje.

– IDDEEA ne može direktno pružiti link ka bankama sa svim podacima građana, već samo ka nadležnim agencijama za bankarstvo. Dakle, agencije za bankarstvo kao regulator za taj sektor moraju da razviju softversko rješenje ka bankama. To je neophodno kako više niko ne bi dolazio i tražio da mu se štampaju potvrde – poručio je Badnjević.

Građani Srpske pozdravljaju projekat elektronske razmjene podataka između IDDEEA i Agencije za bankarstvo RS.

– Komplikovane su procedure u mnogim bankama. Za svaku sitnicu, od otvaranja računa, do podizanja kredita, banke traže potvrde o prebivalištu. Zbog toga moram ići i čekati u redu, nekada i satima zbog gužve. Nadam se da će papirne potvrde postati prošlost što prije – rekla je Banjalučanka Mirjana Marić.

Forto

Ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto izjavio je da građani FBiH od polovine iduće godine neće morati donositi papirnu CIPS prijavu u banke. Forto smatra da je ovo prvi korak u procesu digitalizacije u kojem više neće biti potrebna dokumenta u papirnoj formi. Pozvao je i entitete, kantone i opštine da se jave Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kako bi razgovarali o ukidanju CIPS prijava. Forto je na društvenoj mreži “Iks” napisao da je “objavio rat CIPS-ovoj potvrdi”.

– Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno – poručio je Forto.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com