Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Pale: Usvojen rebalans opštinskog budžeta

Foto: Opština Pale

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas rebalans ovogodišnjeg budžeta od 23.274.000 KM koji podrazumijeva povećanje prihoda za komunalne infrastrukturne projekte na području ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je rebalans uvećan za 1.238.000 KM u odnosu na nacrt rebalansa, te su stvoreni uslovi da se nastavi finansiranje sportskih i nevladinih organizacija, podsticaji kao i ulaganja u komunalne infrastrukturne projekte.

“Usvajanjem rebalansa daje se mogućnost da opština u naredna tri mjeseca može završavati određene projekte. Tu se najviše odnosi na početak izgradnje kanalizacije za objekte na Jahorini”, izjavio je Jugović i dodao da projekti koji ne budu završeni ove biće nastavljeni iduće godine.

Foto: Opština Pale

Prema njegovim riječima, na sjednici Skupštine opštine usvojen je i nacrt Demografske razvojne strategije na području opštine Pale za period 2024-2030. godine koji će biti izložen na javnu raspravu kako bi svi građani dali svoj doprinos i sugestije.

Jugović je poručio da su Pale jedna od prvih opština koja je ušla u realizaciju tog ozbiljnog dokumenta s ciljem da zadrži mlade na ovim prostorima i zaustavi trend migracija.

“Opština Pale ulaže u finasiranje vrtića, sufinansiranje privatnih vrtića, u pronatalitetnu politiku od jednokratnih pomoći za prvo, drugo, treće i naredno dijete, u stipendije, vještačke oplodnje, pa želimo da neko analizira i da tu imamo efekte jer ulaganje mora da prati efekat”, istakao je Jugović.

Foto: Opština Pale

Predsjednik Skupštine opštine Pale Stefan Stajčić rekao je da jedan od najvažnijih dokumenata koji su danas odbornici usvojili odnosi se na demografsku razvojnu strategiju i obuhvata period od 2024-2030. godine.

On je dodao da je taj strateški dokument izrađivalo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale u saradnji sa stručnjacima, među kojima je i Stevo Pašalić, nekadašnji rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Dokument treba da napravi mapu puta kojom će se kretati rukovodstvo opštine Pale i kakve će odluke donosite u narednom periodu, kako bi zadržali stanovništvo na području lokalne zajednice. Odliv stanovništva iz opštine trenutno nije veliki, ali je zato pravo vrijeme da se počnemo baviti ovom materijom”, poručio je Stajčić.

Foto: Opština Pale

On je rekao da su na sjednici Skupštine čuli i određene prijedloge mjera koji bi trebalo da budu uvršteni u strategiju, od jeftinih stanova i subvencionisanja prvih kvadrata za mlade bračne parove.

Stajčić je pozvao sve odbornike i zainteresovana lica da daju svoje prijedloge u periodu javnog uvida u dokument, kako bi zajedno mogli kreirati mjere.

Foto: Opština Pale
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com