Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Osveštani temelji i časni krst na mjestu gradnje crkve u selu Bare

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je juče zemljište i časni krst na mjestu gdje će biti izgrađena crkva posvećena Svetim besrebrenicima i mučenicima Kozmi i Damjanu u selu Bare, udaljenom tridesetak kilometara od Sokoca.


Mitropolit je rekao da je “graditi hram velika čast i zadovoljstvo” i da je srećna generacija Srba ovog kraja Romanije, koji su izabrali i dočekali da u svom selu podižu hram Božiji.

“Ovo mjesto od sada će služiti vašem osvećivanju da budemo sveti narod, sveti Božiji ljudi”, istakao je mitropolit.

Mitropolit Hrizostim je podsjetio da su aktivnosti da se izabere zemljište počele prošle godine i da se do danas čekao završetak administrativnih poslova.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je novinarima da je ovo 15. po redu hram koji se gradu u posljednjih tridesetak godina i da će lokalna zajednica pomoći njegovu izgradnju.

“Mi smo od 1992. godine Srpskoj pravoslavnoj crkvi dali mjesto koje joj i pripada, koje joj je nepravdeno bilo oduzeto od 1945. do 1990. godine”, istakao je Bjelica.

On je zahvalio mitropolitu Hrizostomu koji vodi srpski narod na ovim prostorima, te je prije godinu dana podržao ideju mještana o izgradnji hrama u Barama, a zahvalnost je iskazao i mještaninu Miloradu Milinkoviću koji je poklonio zemljište.

Bjelica je rekao da je i njegova porodica kupila jedan dunum zemlje koji je darovala za izgradnju crkve uz zemljište koje je poklonio Milinković.

Milorad Milinković /82/ kaže da se raduju izgradnji crkve u selu u kome nije nikada postojala.

Prva crkva do koje je trebalo ići iz Bara udaljena je oko 30 kilometara na Sokocu, a druga 12 kilometara u mjestu Mokro.

Vinko Muharemović, rođen u Barama, danas uspješan privatni preduzetnik, kaže da će za šest dana biti gotov projekat i sredstva obezbijeđena za temelje crkve, oko koje će se, kako kaže, mještani okupljati, zajedno moliti i čuvati ognjišta i imanja.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com