Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Opština Sokolac dio međunarodne zajednice za održivi urbani razvoj

Izvor: Filter

Službenici Odjeljenja za lokalni razvoj opštine Sokolac Milijana Ivanić i Mladena Erić bile su učesnici događaja “Renewable Energy Options on the Municipal Level” – Mogućnosti za obnovljivu energiju na lokalnom nivou u organizaciji Connective Cities.

Ovaj događaj održan u gradu Tbilisi u Gruziji od 10. do 12. oktobra.

Cilj događaja bila je analiza izazova u domenu obnovljive energije i energetske efikasnosti u opštinama i gradovima, definisanje mogućih rješenja za buduće planiranje i razmjena iskustava i znanja među učesnicima.

Učestvovali su predstavnici opština Kavaja, Roskovec , Tirana, Mostar, Sokolac, Hamburg, Honi, Kutaisi, Poti, Senaki, Tbilisi, Vani, Balti, Kišinjev, Cetinje, te Institut za albanske opštine i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Republike Srbije.

Osnovna ideja događaja je da okupi gradove i opštine iz regiona Jugoistočne Evrope koji se suočavaju sa izazovima u oblasti obnovljive energije i koji su motivisani da steknu znanje i iskustvo u pogledu obnovljive energije i energetske efikasnosti.

Za vrijeme trodnevnog događaja prezentovani su primjeri dobre prakse i projektne ideje koje su pripremile opštine. Predstavljeni su faktori uspeha, opcije finansiranja, potencijal za transfer znanja, identifikovani su postojeći problemi u opštinama, kao i potencijalna rješenja za ove probleme.

Učesnici su radili na identifikaciji elemenata projektne ideje za koju će se pripremiti sažetak projekta – koncept nota “Development of sustainable financing concept for establishment and operation of the energy community project”.

Milijana Ivanić nosilac saradnje sa njemačkim Gizom na projektu Zajednice obnovljivih izvora opštine Sokolac, kaže da je učesnicima prenijela iskustva i probleme koji stoje na putu ka dekarbonizaciji i proizvodnji zelene energije.

“Mi smo izložili naša iskustva, i aktivnosti koje provodimo kako bismo povezali sportsku dvoranu, zgrade škola, te potencijalno i druge javne objekte u zajednicu obnovljivih izvora energije. Riječ je o postavljanju solarnih panela na krov dvorane te toplotnih pumpi koje će proizvoditi tiplotnu energiju za pomenute objekte”, istakla je Ivanićeva.

Aktivnosti će trajati narednih godinu dana, a ishod je izrađena studija izvodljivosti za odabranu projektnu ideju sa jasnim modelima finansiranja koji će biti primjenjivi u uspostavljanju i funkcionisanju budućih projekata zajednica obnovljive energije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com