Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Milena iz Vlasenice u pohodu na vrh Himalaja

Izvor: Srna

Planinar vlaseničkog Planinarsko-ekološkog društva “Acer” Milena Pavlović krenula je kao dio međunarodne ekspedicije u osvajanje Island pika, jednog od najzahtjevnijih vrhova Himalaja na 6.189 metara nadmorske visine.

Pavlovićeva je rekla novinarima da bi poduhvat trebao da traje 21 ili 22 dana, što zavisi od vremenskih uslova, a završni uspon biće 14. dan.

Ona je navela da su pripreme za ovaj poduhvat trajale više od dvije i po godine, a podrazumijevale su penjanje u ljetnim i u zimskim uslovima.

Prema njenim riječima, u ljetnim uslovima to je podrazumijevalo penjanje po stijenama, a u zimskim po ledenjacima, u navezama.

Pavlovićeva se nada da će šestočlana ekspedicija uspjeti da na Island piku istakne zastave planinarskih društava.

Ona je ispričala da planinarima tokom uspona veliki problem predstavlja visinska bolest bez obzira na fizičku spremnost, te da u tom slučaju vođa tima, ako ustanovi da član ima ozbiljne tegobe, prekida sa ekspedicijom i spušta ga na niže visine da ne bi došlo do otoka mozga ili pluća budući da poslije 5.000 metara raspolažu sa tridesetak odsto kiseonika.

Za planinara je, napomenula je Pavlovićeva, najvažnije da bez obzira na fizičku spremnost bude i psihički stabilna osoba.

Pavlovićeva je rekla da se planinarenjem počela baviti 2015. godine i da svoje planinarsko društvo smatra porodicom uz čiju podršku je osvojila brojne značajne vrhove.

Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva “Acer” Dragan Ilić rekao je da Pavlovićeva predstavlja vjerovatno najboljeg alpinistu među ženama u BiH što su potvrdili njeni rezultati iz prethodnih godina.

Pavlovićevu su juče i ispratili put Nepala, a Ilić vjeruje da će uspjeti da ostvari zacrtani cilj i osvoji uspon na Himalaje.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com