Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Korisnici Toplana neće plaćati oktobarski račun, u toku rekonstrukcija kotlovnice

Izvor: Filter

U toku je rekonstrukcija kotlovnice ”Toplana – INS” a.d. Istočno Novo Sarajevo za sve tri faze – mašinsku, elektro i građevinsku. Ovo preduzeće uskoro prelazi na novi ekološki prihvatljiviji energent – prirodni gas. Alternativno gorivo biće lož ulje, samo u slučaju nestanka osnovnog energenta – prirodnog gasa.

U saopštenju Toplana podsjeća se da je postojeće postrojenje staro 47 godina, (vojna kotlovnica), i da su izvršene velike pripreme kako bi došlo do realizacije ovog projekta.

“Ovaj projekat je veoma značajan za cijelu lokalnu zajednicu, jer samom rekonstrukcijom povećavamo snagu kotlovnice na 20MW, kako bi naš grad mogao bezbjedno i sigurno dalje da se širi u pogledu centralizacije grijanja i smanjanje CO2”, navodi se u saopštenju.

Iz Toplana dodaju da su svjesni da je grejna sezona na pomolu i da će doći do kašnjenja u isporuci  opreme koja je specifična i koja se uvozi, jer je nema na slobodnom tržištu (namjenska proizvodnja).

“Predviđanja su da će i ”Toplane – INS” a.d. Istočno Novo Sarajevo kasnije početi grejnu sezonu koja zvanično počinje 15. oktobra”, navodi se u obavještenju.

Potrošače obavještavaju i to da se mjesec oktobar 2023. godine neće fakturisati, odnosno korisnici neće dobiti oktobarske račune jer toplotnu energiju Toplane neće isporučiti u oktobru. Korisnici će biti oslobođeni i distributivnih troškova i troškova isporučene toplotne energije,

“Molimo Vas prije svega da razumijete značaj ovog energetskog projekta, sigurnosti i bezbijednosti novog postrojenja, jer staro postrojenje čija je instalisana snaga sva bila iskorištena, više nismo mogli priključivati nove korisnike, i nije bilo moguće pružati usluge isporuke toplotne energije na koju ste navikli. Pored toga postojao je problem remonta i održavanja postrojenja kada su u pitanju rezervni dijelovi, jer fabrike za te dijelove ne postoje više  od 30 godina”, navode iz Toplana.

Cijena usluga za isporučenu toplotnu energiju za grejnu sezonu 2023/2024 godinu se neće mijenjati, ostaje na prošlogodišnjem nivou.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com