Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Kampanjom „Budi sigma! Zaustavi/Prijavi vršnjačko nasilje!“ protiv nasilja među učenicima

Foto: mup.vladars.net

Izvor: Filter

U prvih devet mjeseci ove godine u Srpskoj je evidentirano 50 slučajeva vršnjačkog nasilja. Vršnjačko nasilje je počinilo 75 maloljetnika (66 muškog i devet ženskog pola) nad 63 maloljetnika. Među maloljetnim počiniocima 27 su učenici osnovne, a 48 srednje škole.

“U tim događajima su tri maloljetnika zadobila teže, 38 lakše povrede povrede, 12 maloljetnika je pretrpilo psihičku bol, četiri su uznemiravana putem interneta, a kod 11 maloljetnika su nastupile ostale posljedice”, navodi se u podacima MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje preventivnu kampanju pod nazivom „Budi sigma! Zaustavi/Prijavi vršnjačko nasilje!“ koja je usmjerena ka učenicima osnovnih i srednjih škola sa ciljem sprečavanja vršnjačkog nasilja.

Iz MUP-a je saopšteno da je primarni cilj kampanje upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srpske sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinom ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, posljedicama koje ostavlja na žrtve nasilja, kao i podizanje svijesti građana o značaju blagovremenog otkrivanja ovakvih vidova nasilja.

“S obzirom na to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podržalo realizaciju programa „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“, čiji je inicijator Republički pedagoški zavod Republike Srpske, te da su policijski službenici stalni članovi školskih multisektorskih timova formiranih u okviru programa, kampanja ima za cilj i unapređenje komunikacije i saradnje sa direktorima škola i prosvjetnim radnicima, roditeljima i učenicima, kako bi se poboljšalo međusobno povjerenje, blagovremeno uočili konkretni problemi, identifikovali konfliktni pojedinci, a sve sa ciljem sprečavanja eskalacije vršnjačkog nasilja”, saopšteno je iz MUP-a.

Na predavanjima, koja će biti organizovana u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, učenici će se upoznati i sa procedurama šta da urade i kome da se obrate u slučaju da postanu žrtva vršnjačkog nasilja, kao i šta da urade ako imaju saznanja da je neko drugi žrtva vršnjačkog nasilja.

Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sisitemu  Republike Srpske definisane su procedure svih nadležnih insititcija u slučaju postupanja po prijavama vršnjačkog nasilja.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com