Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Istočno Novo Sarajevo: Nacrtom rebalansa budžet uvećan za više od sedam miliona KM

Izvor: Srna

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 23.473.000 KM, što je za oko sedam i po miliona maraka više u odnosu na planirani budžet od 15.978.500 KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da je do povećanja budžeta za oko 3,5 miliona KM došlo zbog povećanih prihoda i za četiri miliona KM kreditnih sredstava koja su namjenjena za izgradnju bazena.

Foto: RTVIS

Katić je naglasio da je danas usvojen i izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci u kojem je ostvaren suficit od nešto više od 2.000.000 KM.

On je rekao da je to rezultat dobrog planiranja troškova i rashoda, kao i dobre naplate svih planiranih prihoda.

“Ostvarenim dobrim poreskim prihodima, prihodima na porez na nepokretnosti i nekim prethodnim aktivnostima u ovoj godini imaćemo najveći budžet koji će donijeti i benefite našim sugrađanima”, rekao je Katić novinarima.

Prema njegovim riječima, Nacrtom rebalansa budžeta planirano je povećanje sredstava za pronatalitetnu politiku, tako da će sada svaka majka za prvo rođeno dijete umjesto 100 KM dobijati 200 KM, drugo dijete 300 KM, treće 400 KM, a četvrto i svako sljedeće po 1.000 KM.

“Želimo da nagradimo majke i roditelje koji se odluče da imaju četvoro i više djece”, rekao je on i dodao da će sada svaka majka koja ima četvoro i više djece mjesečno dobijati 200 KM, umjesto dosadašnjih 150 KM.

On je naglasio da su rebalansom budžeta povećana i sredstva za studentske stipendije koje će sada iznositi 150 KM, a opština će, kao i do sada, stipendirati 120 studenata.

Povećana su i sredstva za Centar za socijalni rad za 200.000 KM, kao i zajednicama etažnih vlasnika za 35.000 KM.

Planirano je i povećanje sredstva za “Toplanu” koja u ovom mjesecu neće slati račune korisnicima jer će grejna sezona početi sa zakašnjenjem od 15 dana zbog rekonstrukcije i izgradnje nove Toplane.

Foto: RTVIS

Katić kaže da će i Domu zdravlja, pored veći uplaćenih 30.000 KM biti dodatno uplaćeno još oko 100.000, za rekonstrukciju ulica je planirano više od 600.000 KM, a za izgradnju sankališta biće izdvojeno 150.000 KM.

On je napomenuo da su planirana i povećanja plata zaposlenim u Centru za socijalni rad, Kulturnom centru, Vrtiću “Patrijarh Pavle”.

“Ovaj Rebalans budžeta je dobar po iznosu prihoda koji će se ostvariti do kraja godine, ali i onih benefita koje će imati naši sugrađani”, istakao je Katić.

Skupština je na današnjoj sjednici usvojila izvještaj o radu Predškolske ustanove “Patrijarh Pavle” i informaciju o učenju i vladanju učenika osnovnih i Srednje škole na području ove lokalne zajednice na kraju drugog polugodišta 2022./2023. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com