Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Izrael proglasio ratno stanje, raste broj pognulih

Izvor: RTS, agencije

U Izraelu su nastavljeni masovni udari sa obje strane.

Kabinet za bezbjednost Izraela izglasao je da je zemlja zvanično u ratnom stanju i da može da obavlja “značajne vojne aktivnosti”, saopšteno je danas iz kabineta premijera, javlja “Tajms of Izrael”.

Premijer Benjamin Netanijahu je već rekao da je zemlja u ratu nakon što su se teroristi Hamasa infiltrirali u južni Izrael, ubivši na stotine Izraelaca.

Odluka visokog bezbjednosnog kabineta daje deklaraciji pravni status u skladu sa Osnovnim zakonom jer tačka 40. kaže da zemlja ne može da uđe u rat bez odluke vlade.

Broj poginulih Izraelaca veći od 600, broj stradalih Palestinaca porastao na 300

Broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 600, javlja “Tajms of Izrael”.

Portparol ZAKA, humanitarne grupe koja se bavi preminulima nakon terorističkih napada, rekao je izraelskim medijima da je više od 600 Izraelaca ubijeno.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 koji su u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih.

Prema posljednjim podacima militantne grupe Hamas, broj nastradalih Palestinaca porastao je na 300, a skoro 2.000 ih je povrijeđeno.

Izrael: Poginuo šef elitne jedinice “Duh”

Šef elitne multidimenzionalne jedinice, poznate i kao jedinica “Duh”, pukovnik Roj Levi ubijen je u subotu dok su se njegove snage borile protiv pripadnika Hamasa u južnoj zajednici Reim, javlja “Tajms of Izrael”.

Izraelske odbramene snage (IDF) su saopštile da je Levi hrabro vodio svoj tim i predvodio borbu u kibucu Reim, kako bi spasio građane koji su bili opkoljeni u svojim domovima.

U razmjeni vatre je ubijeno oko 10 palestinskih terorista, saopštila je IDF.

Hamas drži 11 državljana Tajlanda, nestao jedan britanski državljanin

Ministarstvo spoljnih poslova Tajlanda saopštilo je danas da je 11 državljana te zemlje uzeto za taoce tokom borbi na jugu Izraela i vjerovatno su odvedeni u Gazu.

 „Oni su nevini i nemaju nikakve veze sa bilo kakvim sukobom”, rekao je tajlandski premijer Sreta Tavisin, prenosi Bangkok post.

Kako se navodi, na jugu Izraela nalazi se oko 5.000 državljana Tajlanda, koji uglavnom rade kao poljoprivrednici u kibucima.

Izraelska ambasada u Velikoj Britaniji potvrdila je da je britanski državljanin Džejk Marlou nestao u Izraelu nakon napada Hamasa, ali nije poznato da li je on uzet kao talac, prenosi BBC.

Prema riječima njegove majke, Marlou je radio kao obezbjeđenje na zabavi u kibucu Reim, blizu granice sa Gazom, kada je došlo do napada u subotu ujutro.

Poginulo 313 Palestinaca, gotovo 2.000 ranjenih

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je 313 Palestinaca ubijeno, a još 1.990 je ranjeno.

Većina njih je očigledno ubijena u pojasu Gaze kao rezultat uzvratnih udara Izraela.

Izrelaska vojska navrla je da je ubila najmanje 400 palestinskih boraca u Izraelu i u napadima u Gazi.

U Gazi pogođena kuća šefa obaveštajne službe Hamasa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvršile napad na kuću šefa obaviještajne službe Hamasa u Pojasu Gaze.

U saopštenju se isitiče kaže da je Hamas kuću koristio kao vojnu infrastrukturu.

Izraelska vojska trenutno nastavlja da izvodi udare širom Gaze, dodaje se u saopštnju.

Palestinci stupili u Generalni štrajk

Palestinci na Zapadnoj obali stupili su u generalni štrajk zbog napada Izraela na tu oblast i Pojas Gaze, uslijed čega je stradalo skoro 260 Palestinaca, a povrijeđeno je skoro 1.800, navodi palestinska novinska agencija WAFA.

Na teritoriji koju kontrolišu palestinske vlasti zatvorene su sve kompanije, univerziteti i banke.

Konzul Nikolić: Državljanin Srbije ranjen u Izraelu

Juče smo imali slučaj da je jedan naš državljanin ranjen u Izraelu, rekao je počasni konzul Srbije Aleksandar Nikolić.

Srećom, riječ je o lakšim povredama. Bili smo na vezi, bio je smješten u bolnici i već je otpušten, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, današnji let “Er Srbije” bio je pun, a za sutra i prekosutra ujutru planirani su dodatni letovi “Er Srbije” za Beograd.

Njemačka manekenka ubijena u Izraelu: “Tijelo joj stavili na kamion i paradirali s njim”

Žena čije su tijelo pripadnici Hamasa stavili na kamion i paradili s njim je identifikovana piše Dejli mejl. Navodno se radi o njemačkoj manekenki Šani Laul. Njena porodica prepoznala ju je po tetovažama i frizuri.

Ambasada Izraela u SAD: Hamas kidnapovao 100 civila i vojnika

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je militantna grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael. U objavi na društvenoj mreži XDŽ (Tviter), navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi. Kaže se da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

Izraelska vojska gađa mete u Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštava da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

Projektili su pali na prostor sporne Golanske visoravni, a trenutno nema informacija o povređenima i o materijalnoj šteti, prenosi Tajm of Izrael. 

“IDF će nastaviti da deluje u svim regionima i u svakom trenutku kako bi se obezbedila sigurnost izraelskih civila”, navodi se u saopštenju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com