Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Za rekonstrukciju 54 nadgrobna spomenika na Novom Zejtinliku 80.000 KM

Izvor: RTRS

Novi Zejtinlik u Sokocu pečat je Republike Srpske i novo poglavlje istorije srpskog naroda. Danas se na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik u Sokocu nalazi 1.000 grobova poginulih srpskih boraca iz sarajevskih opština, a zub vremena učio je da se nadgrobni spomenici oštete.

Resorno ministarstvo u saradnji sa načelnikom opštine Sokolac i Republičkom direkcijom za obnovu i izgradnju kao i uz podršku Javnog komunalnog preduzeća Gradsko groblje Banjaluka, potpisali su ugovor o rekostrukciji nadgrobnih spomenika.

Do sada je rekonstruisano nešto više od 600 nadgrobnih spomenika od 970 koji se nalaze na Novom Zejtilniku. Današnjim ugovorom planirano je da se rekonstruišu 54 nadgrobna spomenika

– I ove godine izdvajamo 80.000 maraka za ovu namjenu. U proteklih 10 godina Ministarstvo je ukupno izdvojilo 880.000 KM – naveo je Danijel Egić ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica dodao je da su u razgovoru sa Vladom došli do zaključka da treba rekonstruisati ukupno 970 nadgrobnih spomenika na toj lokaciji.

Podršku rekostrukciji pružiće i Republička direkcija za obnovu i razvoj kao i Javno komunalno preduzeće Gradsko groblje iz Banjaluke. Rok za završetak radova je 90 dana.

– Dalja naša uloga zajedno sa izvođačem je da ih uvedemo u radove i ispratimo sve do tehničkog prijema – rekao je Momčilo Zeljković Republička direkcija za obnovu i izgradnju.

Ratko Jokić direktor JKP “Gradsko groblje”, Banjaluka naglasio je da su u ovoj godini potpisali ugovor za potpunu sanaciju 54 grobna mjesta.

Uz pomoć Vlade Srpske i Srbije, na ovom mjestu planirana je i izgradnja gradske kuće u kojoj će biti smještena spomen soba i muzej.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com