Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Završeno uređenje Doma zdravlja “Dr Ljubomir Ćeranić”

Izvor: Filter

Davne 1947. i 1948. godine, po završetku Drugog svjetskog rata, sagrađena je današnja stara zgrada Doma zdravlja na Sokocu, a gradili su je njemački zarobljenici.

Doktori su povremeno dolazili iz većih gradskih centara, a prvi stalno zaposleni doktor i direktor zdravstvene stanice Sokolac bio je legendarni i voljeni dr Mlađan Đurđić. Upravo on je pokrenuo izgradnju sadašnje zgrade Hitne medicinske pomoći, a nedugo nakon toga otpočela je i izgradnja nove, velike zgrade koja je bila neophodna da bi dotadašnja zdravstvena stanica dobila status Doma zdravlja.
Potom je 1971. godine uređen park Doma zdravlja, asfaltiran krug, postavljena fontana i nove klupe, a svečano otvaranje održano je 27. jula 1972. godine.


Od tog trenutka prošlo je više od 50 godina, i više desetina hiljada pacijenata kroz krug ustanove Doma zdravlja koji je postajao sve zapušteniji, a nije bilo ulaganja u uređenje. Tužan izgled prilaza i okoline JZU „Dr Ljubomir Ćeranić“, kao i nezadovoljstvo javnosti bilo je nemoguće ne primjetiti.

Vođen željom da unaprijedi kvalitet života sugrađana, doprinese opštoj dobrobiti lokalne zajednice i izgradnji pozitivnog imidža Sokoca, predsjednik OO DEMOS Sokolac Veljko Borovina, pokrenuo je projekat uređenja spoljašnjeg prostora oko JZU „Dr Ljubomir Ćeranić“ i uređenja zgrade Hitne pomoći.

„Za razliku od velikog broja političara i funkcionera, veći dio populacije nema mogućnost odlaska u Sarajevo ili Beograd na ljekarski pregled, što znači da htjeli-ne htjeli moraju koristiti usluge lokalnih zdravstvenih ustanova. Suvišno je i naglašavati značaj Službe hitne medicinske pomoći u zbrinjavanju urgentnih stanja i upućivanju na dalje liječenje. Nedopustiva je činjenica da je proteklo više od pet decenija, a da se pripadnici vlasti nisu udostojili makar da saniraju oštećenja u krugu kompleksa JZU, a kamoli unaprijede stvarne uslove“, rekao je Borovina.

Na njegovu inicijativu prikupljena su znatna finansijska sredstva i radovi su počeli 8. septembra, navodii u saopštenju OO DEMOS-a Skolac.


U prvoj fazi radova završeno je uređenje unutrašnjeg i spoljašnjeg izgleda zgrade Hitne pomoći, u čemu su zajedno sa radnicima Doma zdravlja učestvovali članovi i aktivisti OO DEMOS Sokolac.

Kompletan prostor je očišćen spolja i iznutra, izvedeni molerski i fasaderski radovi, a bezbijednost pacijenata i medicinskog osoblja podignuta na viši nivo postavljanjem video nadzora i rasvjete.

OO DEMOS Sokolac obezbijedio je donacijom i dva električna medicinska kreveta za službu Hitne pomoći. Nakon toga izvršena je popravka i farbanje ograde i kapije na dvorištu kompleksa Javne zdravstvene ustanove, a stavljen je u funkciji i protivpožarni put.


U drugoj fazi radova napravljene su staze za kretanje pješaka, postavljeni ivičnjaci, i asfaltiran prostor oko objekata JZU sa očuvanim zelenim površinama. Sada JZU „Dr Ljubomir Ćeranić“ ima uređen prilaz i parking što je značajno za cjelokupno građanstvo, a naročito naše starije sugrađane, majke sa malom djecom, kao i sve one koji imaju poteškoće u kretanju.


“Narod je najvažniji element postojanja države, i država postoji upravo zbog naroda, a ne narod zbog države. Samim tim, obaveza svih nosilaca vlasti je da konstantno unapređuju uslove života svih građana, bez obzira na stranačku pripadnost, naročito one uslove života koji se odnose na osnovna prava svakog čovjeka – kao što je pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu”, poručuju iz DEMOS-a.

“Nije moguće voditi društveno odgovornu politiku, a ignorisati bazične potrebe svakog pojedinca. Svi smo mi dio i važna karika zajednice, što je OO DEMOS Sokolac i dokazao realizacijom projekta uređenja JZU „Dr Ljubomir Ćeranić“. Udruženim naporima i zajedničkim radom omogućili smo da JZU zasija u novom, ljepšem obliku i dobije funkcionalniju svrhu u interesu svih građana,“ rekao je predsjednik OO DEMOS Sokolac, Veljko Borovina.


Kako se navodi u saopštenju, adaptacijom sokolačke zdravstvene ustanove stvoreni su bolji uslovi za sve korisnike usluga primarne zdravstvene zaštite ovog područja, ali i bolji uslovi za rad medicinskog osoblja.

“Briga za zdravlje stanovništva ima prioritetan značaj jer ljudi su najdragocijeniji činilac svake zajednice i zato je, u okviru ograničenih mogućnosti, uložen maksimalan trud da učinimo dostupnim i pristupačnijim osnovne zdravstvene usluge svakom stanovniku ove opštine”, navodi se u saopštenju.

Iz OO DEMOS Sokolac zahvaljuju svima koji su učestvovali u izvođenju adaptacije JZU, članovima, aktivistima i simpatizerima DEMOS-a, Aktivu žena, zaposlenima u Domu zdravlja i Službi hitne pomoći, preduzeću „Romanijaputevi“ A.D., Ministarstvu saobraćaja i veza RS, i svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog poduhvata, bilo svojim radom bilo donacijom finansijskih i drugih sredstava.

Posebno se zahvaljuju RTRS-u, SRNI i ostalim medijskim kućama koje su svojim izvještavanjem i reportažama, takođe, pružile podršku realizaciji jednog važnog projekta.


„OO DEMOS Sokolac će nastaviti sa ulaganjima i izvođenjem aktivnosti od opšteg društvenog značaja jer je dobrobit cijele zajednice i svih njenih članova vrijednosni kompas prema kome se orijentišemo i upravljamo u svim našim djelovanjima“, dodao je Borovina.
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com