Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Dr Kovačević o ranom oštećenju sluha kod djece

Izvor: Filter

U porodilištu Bolnice „Srbija“ u posljednjih 18 godina obavlja se neonatalni skrining sluha.

“Naša bolnica je jedna od rijetkih u Republici Srpskoj koja radi neonatalni skrining novorođenčadi. Pregled se radi svakoj novorođenoj bebi 24 do 72 časa nakon poroda”, kaže dr Svetlana Kovačević, specijalista otorinolaringologije, supspecijalista audiologije.

Dodaje da je neonatalni skrining sluha do sada urađen kod više od 8 000 djece rođene u porodilištu Bolnice “Srbija”.

Skrining sluha doktori Bolnice “Srbija” rade i bebama rođenim u drugim porodilištima.

„Kada se kod djeteta ustanovi sumnja na oštećenje sluha, dalja dijagnostika se odvija uz primjenu audioloških testova – timpanometriju, akustički reflex i AEPMS – auditivne evocirane potencijale moždanog stabla“, objasnila je dr Kovačević.

Po njenim riječima, prag sluha se određuje na osnovu auditivnih evociranih potencijala moždanog stabla. AEMPS se radi u sedaciji timski sa anesteziologom.

„Sva djeca rođena sa oštećenjem sluha u našem porodilištu u zavisnosti od težine oštećenja sluha su amplifikovana ili uključena u program postavljanja kohlearnog implanta. Nakon toga djeca su uključena u dalju rehabilitaciju“, dodala je dr Kovačević.

Govorni – jezički razvoj, akademska dostignuća i socijalizacija djece oštećenog sluha, kako dodaje, direktno zavise od ranog otkrivanja i blagovremenog započinjanja rehabilitacije slušanja i govora.

„Populacije djece u intenzivnoj njezi za novorođenčad ima mnogobrojne rizike za nastanak oštećenja sluha kao što su porođajna masa ispod 1 500 grama, asfiksija i hipoksija, intrakranijalna krvarenja, hiperbilirubinemija, respiratorni distress sindrom, ototoksični lijekovi, infekcije, konvulzije“, navela je dr Kovačević.

Dr Kovačević kaže da je univerzalni skrining oštećenja sluha opravdan, prije svega zbog učestalosti urođenog oštećenja sluha, kao i da broj djece koja se rađaju sa oštećenjem sluha prevazilazi zbir svih drugih defekata utvrđenih na rođenju.

U opštoj populaciji učestalost teškog oštećenja sluha je 2:1000 živorođene djece.

„Prema zvaničnom stavu zajedničkog komiteta za dječiji sluh iz 2000. godine neohodno je sprovesti sistematski predgled skrining sluha kod sve novorođene djece pri otpuštanju iz bolnice, a najkasnije dva do tri mjeseca nakon rođenja. Kod sumnjivih slučajeva potrebno je dijagnozu potvrditi do šestog mjeseca i intervenciju rehabilitaciju započeti nakon toga. Na taj način ostvaruje se princip rane detekcije i intervencije kod djece oštećenog sluha“, zaključila je dr Kovačević.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com