Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

Dodik: Čisto politički proces, nejasno kako sude i tuže

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je protiv njega pokrenut čisto politički proces bez ikakve pravne osnove, u kojem se žele obračunati sa Srpskom i sa njim kao predsjednikom.

“Braniću se ovdje kao predsjednik Republike. U Sudu su istaknute dvije zastave – BiH i Federacije BiH, a nema zastave Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima nakon izjašnjavanja na ročištu i izlaska iz Suda BiH.

On je rekao da je dobio optužnicu na latinici, a da je tražio da bude na ćirilici.

Dodik je rekao da je optužnica nerazumljiva jer je na bazi činjenice da Kristijan Šmit proglašava zakone i da svako ko ne poštuje njegovo nedjelo može u zatvor.

“Stranac je nametnuo određene akte i kao nigdje u svijetu rekao da se, ako se ono što on kaže i učini ne poštuje – ide u zatvor. Prvi sam koji je po tome osnovu ovdje doveden”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je Sud BiH neustavan i time i nelegalan.

Dodik je izjavio da u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo, te da nije razumio na čemu je tako nelegalno i neustavno Tužilaštvo zasnovalo optužnicu protiv njega.

“Ne mogu da vjerujem da u Tužilaštvu i Sudu tako zasnovanom sjede pravnici koji ignorišu činjenicu da se u Ustavu BiH kaže da jedino zakonodavnu aktivnost u BiH sprovodi Parlamentarna skupština i niko više”, rekao je Dodik novinarima po izlasku iz Suda BiH na kojem je održano ročište o izjašnjenju o krivici po tužbi protiv njega.

Dodik je istakao da je nemoguće da Tužilaštvo i Sud prihvataju odluke Kristijana Šmita, neovlaštenog stranca kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti UN.

“Ovo je politički proces u kojem se želi obračunati sa Republikom Srpskom i sa mnom kao njenim predsjednikom, zato što sam poštujući Ustav Republike Srpske potpisao ukaz o proglašenju zakona koji je prošao ukupnu proceduru u Narodnoj skupštini“, rekao je Dodik.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com