Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Ćosić i Tuševljak potpisali sporazum o saradnji na izgradnji memorijalnog kompleksa

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak potpisali su danas sporazum o saradnji na izgradnji memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku.

U okviru Memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku će se nalaziti i spomen-soba posvećena poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo.


Potpisivanju sporazuma prethodio je sastanak gradonačelnika Ćosića i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića sa Predsjedništvom Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo na kojem je bilo riječi o brojnim temama od interesa za boračke kategorije stanovništva i lokalnu zajednicu.

Tokom razgovora o položaju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo, učesnici sastanka su se saglasili da je neophodno napraviti konkretan napredak, odnosno, da se u što skorijem periodu mora uticati na zapošljavanje određenog broja lica iz ovih kategorija stanovništva.


„Razmatrali smo pitanje izgradnje spomenika poginulim srpskim borcima Vraca, Kovačića i Grbavice, koji će biti izgrađen u mjesnoj zajednici Vraca, te centralnog spomen-obilježja za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo, te memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku“, rekao je Ćosić.

On je konstatovao da je postignut visok nivo saglasnosti izrazivši uvjerenje da će ovi projekti iz oblasti kulture pamćenja biti završeni u toku 2024. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com