Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /latinica

Ja sam Andrea. Srpkinja. Dijete Istočnog Sarajeva.

Foto: Foto Vaske

Izvor: Filter/Mira Kostović

O našem gradu najljepše govore i pišu njegova djeca. Oni koji su rođeni u Istočnom Sarajevu, gradu koji ove godine proslavlja 30. rođendan.

Ponosnih trideset godina grada obilježavaju i učenici osnovnih škola za koje je Gradska uprava, povodom Dana i slave grada – Svetog Petra Dabrobosanskog, raspisala konkurs o temi “Moje Istočno Sarajevo”.

Najbolji literarni rad napisala je Andrea Golubović iz Osnovne škole “Jovan Dučić” Kasindo, opština Istočna Ilidža.

Pročitajte Andrein rad.

Moje Istočno Sarajevo

“Kada bi Istočno Sarajevo bilo knjiga ja je nikada ne bih ispuštala iz ruku. Ono je moje, tu sam se rodila, prvi put udahnula vazduh i napravila svoje prve korake. U Istočnom Sarajevu ima nešto što je nemoguće opisati običnim riječima i ne postoji mjesto koje volim više od njega.

Ja sam Andrea. Srpkinja. Dijete Istočnog Sarajeva. Učenica osnovne škole! Nisam još spremna da odlučujem za sebe, da znam reći šta mi mori misli i leži na srcu, ali mislim da sam dovoljno zrela da osjećam. Sva moja sjećanja, mila ili ne, u njedrima mog Istočnog Sarajeva oblikovala su ovu mladu osobu u osobu koja postajem. Zato, pišem tebi, moj grade, pišem u tvoju čast, pišem iskreno i sa puno emocija.

Ti uzdižeš osnovne ljudske vrijednosti i norme – moral, jedinstvo i slobodu. Iz dana u dan rasteš i stvaraš prostor kako bi bio dom za sve poštene i dobronamjerne ljude, jer želiš slušati gromoglasan smijeh bezbrižne djece i gledati zadovoljna, mirna i srećna lica starih. Isto tako znam da želiš uživati u zadovoljstvu uspjeha nas mladih. Tvoji su te tvorci stvorili kako bi imao širok zagrljaj i ogromno srce za sve i kako bi mogao vječno trajati.

Želim da naši stanovnici razviju, vole i poštuju sebe, pa će onda voljeti i tebe. Ono Istočno Sarajevo koje je nastalo iz prkosa Petra Kočića, gospodstva Jovana Dučića, iz pjesničkog zanosa Alekse Šantića, iz mladalačkog vapaja Branka Ćopića, e to Istočno Sarajevo danas volim. Baš to Istočno Sarajevo ponosno stoji sve snažnije i ljepše. Ono je ogledalo nas samih. Ako se pitate kakvo će ono biti u budućnosti odgovor ćete naći u sebi.

Stranče, putniče, ako ikada budeš prolazio ovim putem svrati i uvjeri se u našu gostoljubivost, upoznaj ljude širokog osmijeha i otvorene duše. Neka tvoje srce zadrhti kada upoznaš naše Istočno Sarajevo.

I zato sad, krenimo zajedno u budućnost, očuvajmo ono što nam je sveto i u amanet dato. Ne dozvolimo da nam Istočno Sarajevo budu samo riječi na papiru, riječi iz spomenara, neka nam bude ponos a mi se trudimo da i mi budemo ponos našeg Istočnog Sarajeva.

Andrea Golubović IX-2 OŠ “Jovan Dučić” Kasindo


Preuzimanje autorskih tekstova dozvoljeno je uz navođenje izvora i link ka originalnom tekstu. Za preuzimanje većeg dijela autorskog teksta potrebna je dozvola redakcije portala.

Kontakt citajfilter@gmail.com

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com