Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Forto: Uskoro aplikacija BiH i Srbije za rekonstrukciju željezničke pruge

Foto: FENA

Izvor: Srna

BiH i Srbija će vrlo brzo aplicirati prema Evropskoj komisiji za finansiranje rekonstrukcije željezničkog koridora od Sarajeva prema Beogradu, izjavio je danas u Sarajevu ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto.

On je rekao da je nakon sastanka sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem u toku priprema aplikacije prema Evropskoj komisiji kako bi se dobilo 40 ili 50 odsto sredstava za finansiranje tog projekta.

“Suštinski bi na taj način povezali Sarajevo i Beograd, a ono što je nama ključ jeste povezivanje BiH sa ostatkom Evrope putem željezničkog Koridora Pet ce, ali i obnova koridora koji ide od Novog Grada, Banjaluke, kroz Doboj, Tuzlu, Zvornik i dalje prema Srbiji”, naveo je Forto.

On je objasnio da su to koridori koje treba uraditi i to po evropskim standardima, što podrazumijeva minimalnu brzinu od 120 kilometara na čas za kargo i putnički prevoz.

“Dok to radimo, potrebno je da otvorimo i nove projekte poput nečega što je ucrtano u TEN-T /transevropskoj/ mreži Evropske komisije, poput pruge Čapljina-Nikšić i dalje prema Albaniji”, rekao je Forto novinarima.

Prema njegovim riječima, to su projekti na koje se Evropa već oslanja, a namjera je da se i BiH tome pridruži i sustigne ostatak Evrope.

“Zanavljanje željezničke infrastrukture spor je i težak proces, nakon čega može slijediti liberalizacija tržišta, to je budućnost i bez toga nema opstanka”, zaključio je Forto.

Forto je danas učestvovao u radu Međunarodne konferencije logistike u BiH koju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com