Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Fond solidarnosti dodatno pomaže: Roditeljima od sada refundacija troškova puta i smještaja

Izvor: una.ba/ Marina Majkić Miletić

Novim pravilnikom Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu roditeljima će biti refundirani putni i troškovi smještaja, a ukinut je rok o dostavljanju medicinske dokumentacije iz klinike u kojoj se dijete liječelo, rekla je direktorka Fonda Jasminka Vučković.

“U komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvom finansija donijeli odluku da se proširi pravo kada je riječ o troškovima puta i smještaja roditelja i uveli samo za taj dio refundaciju putnih i smještajnih troškova roditelja”, rekla je Vučkovićeva.

Ona je dodala da je to od ogromne pomoći roditeljima, jer ima djece koja obave i 15 pregleda u inostranstvu, što bio bio ogroman trošak.

Porodica Buzadžija iz Banjaluke od oktobra vodi bitku za život svog mališana. Prijevremno rođeni Matej morao je na liječenje u Zagreb. Njegova majka, Jovana Buzadžija kaže da je isključivo zahvaljujući Fondu solidarnosti, Mateju spašen život. Za njenu porodicu, osim stresa, to su ogromni novčani izdaci, a ne znaju ni tačno koliko će liječenje trajati. Kao majka bila je obavezna da bude uz Mateja u bolnici, a Fond je izašao u susret te snosio i te troškove, sada je to novim Pravilnikom omogućeno svima.

Međutim, nisu Buzadžije nažalost usamljen slučaj. Troje djece uRepublici Srpskoj čeka transplantaciju bubrega, kada se ukaže prilika, putuju za Minsk. Rok od prvog poziva iz Bjelorusije do njihovog dolaska u bolnicu je 24 časa. To je veoma teško jer je ukinut redovan avionski saobraćaj. Opet novi izazov za radnike Fonda.

“U pomoć nam je uskočio Kabinet predsjednika Srpske čiji će vozači i vozila biti na raspolaganju kad god to zatreba” , navela je Vučkovićeva.

Između ostalih, prijavili su se i vozači iz kabineta Vlade RS, čime im je posao dosta olakšan.

Takođe, za roditelje koji nisu u mogućnosti da obezbijede prevod medicinske dokumentacije, to će besplatno učiniti banjalučka agencija sa kojom je Fond dogovorio saradnju.

Osnivanjem Fonda solidarnosti 2018. godine, Republika Srpska je sistemski riješila jedno od najvažnijih pitanja – finasiranje liječenja i dijagnostike djece u inostranstvu.U prvih osam mjeseci ove godine Fondu solidarnosti za liječenje u inostranstvu javilo se 174-oro djece, za šta je izdvojeno 4, 8 miliona maraka, a od osnivanja, za liječenje najmlađih, izdvojeno je 35 miliona maraka.

Kada imate direktora koji o svom poslu priča sa suzom u oku, radnike koji se raspituju o korisnicima, a ne korisnici o njima onda ste svjesni da Fond solidarnosti ne nosi bez razloga ime “Duša djece”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com