Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

FZO finansira set medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize

Foto: FZO RS

Izvor: Filter

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske danas je usvojio izmjene Pravilnika o uslovima i postupku obezbjeđivanja medicinskih sredstava kojim će FZO RS početi da finansira set medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize.

Ovaj set sadrži više od 20 stavki. Neke od njih su mekani silikonski zavoj neprijanjajući, propusan; sterilna kompresa od gaze, tkana; neljepljivi povoj za rane, propusni; flaster u kolutu; gel za zaštitu, ublažavanje bola, pospješenje zacjeljivanja oštećenog tkiva usne šupljine; Tubifast (žuti, zeleni, plavi – 10 m).

Primjena ovog prava počinje osmog dana nakon objave u Službenom glasniku RS o čemu će javnost biti informisana.

“Uvođenjem i finansiranjem neophodnih medicinskih sredstava omogućava se sprječavanje komplikacija izazvanim infekcijama i obezbjeđuje se kvalitetniji život oboljelih, jer lijek za buloznu epidermolizu ne postoji, a liječenje je isključivo simptomatsko koje podrazumijeva svakodnevnu njegu rana i previjanja”, saopšteno je iz Fonda.

Uvrštavanjem pomenutog seta na Listu medicinskih sredstava sistemski se rješava jedno od važnih pitanja za oboljele od bulozne eidermolize, jer ranije ovaj potrošni materijal nije bio ni na jednoj listi koju finansira FZO RS.

Budući da su oboljeli od ove bolesti oslobođeni plaćanja participacije za sve što spada u obavezno zdravstveno osiguranje i ovaj set medicinskih sredstava će u potpunosti finansirati FZO RS.

“Inače, pomenutim pravilnikom predviđeno je da ova medicinska sredstva za oboljele od bulozne epidermolize predlaže ljekar specijalista -dermatovenerolog koji izdaje i nalog, a na osnovu prijedloga i naloga FZO RS donosi rješenje. Nalog Fond ovjerava za tromjesečne potrebe, a realizuju se u apotekama. Dakle, rješenje Fonda je potrebno samo prvi put, odnosno prilikom prvom odobravanja prava, a kasnije osiguranici ostvaruju ovo pravo ovjerom naloga u FZO RS koji predlaže pomenuti specijalista”, navodi se u saopštenju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com