Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

U planu 8.300 besplatnih testova za trudnice

Izvor: Glas Srpske/ Danijela Bajić

Fond zdravstvenog osiguranja RS donio je pravilnik neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT) iz krvi trudnice za narednu godinu, prema kojem će, procjenjuju na osnovu broja poroda iz prethodnih godina, biti potrebno oko 8.300 testova, a kada će buduće majke imati pravo na ovu besplatnu analizu još nije poznato.


Kako je pojašnjeno u pravilniku, koji je objavljen u “Službenom glasniku RS”, dijagnostička procedura NIPT-a jeste metod određivanja rizika za česte poremećaje hromozoma kod fetusa, odnosno za otkrivanje Daunovog sindroma, Patau ili Edvards sindroma.

– Pravo na NIPT imaće sve trudnice, izuzev onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv, na primjer kada je riječ o višeplodnoj trudnoći, kao i trudnoći sa doniranom jajnom ćelijom – istakli su u Fondu.

Oni su podsjetili da je Upravni odbor ove ustanove novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju bio dužan da do 31. jula tekuće godine donese program kojim se utvrđuju indikacije i način ostvarivanja prava na neinvazivni prenatalni test iz krvi trudnice za narednu godinu.

– Međutim, budući da potrebne analize krvi ne rade naše zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar RS treba da potpiše ugovor sa klinikom u koju će se slati uzorci na analizu – kazali su u Fondu.

Predviđeno je da trudnice krv daju u bolnicama koje će, kako su naglasili u Fondu, uzorke dostavljati UKC-u RS, a UKC će ih dalje na analizu prosljeđivati u ustanovu sa kojom zaključe ugovor.

– Trenutno ne raspolažemo informacijom kada će tačno FZO početi finansirati pomenutu uslugu. Onog momenta kada UKC RS bude spreman da prima uzorke pravo na NIPT će početi da se primjenjuje. Do tada nisu predviđene refundacije troškova za NIPT – rekli su u Fondu.

Na pitanje kada će otpočeti besplatno prenatalno testiranje u UKC-u RS odgovorili su da je radna verzija tenderske dokumentacije na razmatranju.

Predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snježana Misita kaže za “Glas” da će besplatni prenatalni testovi sigurno podstaći majke da se lakše odluče na još jednu trudnoću, zbog čega sa tom pričom nadležna zdravstvena ustanova treba da počne što prije.

– Svakodnevno mi se obraćaju žene sa pitanjima o besplatnim prenatalnim testovima. Više ne znam šta da im kažem. Informacija da nosite zdravo dijete i imate urednu trudnoću nema cijenu. S druge strane, 800 evra nije lako obezbijediti, posebno porodicama koje se bore sa sterilitetom, jer su one već zadužene za liječenje. Mnogi koji se odlučuje na prenatalno testiranje to plaćaju u ratama – kazala je Misita.

Zakon o zdravstvenom osiguranju koji predviđa besplatne prenatalne testove usvojen je u septembru prošle godine, a prema posljednjim izmjenama pravilnika ovi testovi trebalo je da budu besplatni za sve trudnice u Srpskoj od 1. jula. Odlukom Vlade Srpske predviđeno je da se sredstva za finansiranje ove usluge obezbjeđuju u budžetu RS, a za 2023. godinu procijenjen je iznos od tri miliona maraka.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com