Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

Uhapšeni zbog malverzacija u vezi s vozačkim dozvolama u pritvoru

Izvor: Nezavisne novine

Odlukom banjalučkog Okružnog suda određen je pritvor za sedmoro uhapšenih u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “Alter ego 1 i 2” koje sumnjiče za zloupotrebe i uzimanje novca prilikom polaganja vozačkih ispita i izdavanja vozačkih dozvola.

Pritvor je određen za Zvorničane: Milijanu P. zaposlenicu MUP-a RS, Ivana L., saobraćajnog inspektora, Dalibora K. , vlasnika auto škole, Dragana S., Branislava P. Miroslava G. te Mirka S. i Miroslava G. odbornika u lokalnom parlamentu u Bratuncu i Srebrenici.

Iz Republičkog javnog tužilaštva ranije je, navodeći  inicijale, saopšteno da im je pritvor predložen zbog bojazni od uticaja na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i bojazni da će uništiti, falsifikovati ili izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

“Osumnjičeni D.K, M.P, D.S, B.P, I.L, M.G. i M.S. sumnjiče se da su u periodu od novembra 2021.godine do juna 2023. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa na području Zvornika, Osmaka, Bratunca, Vlasenice kao i susjednih mjesta na teritoriji Tuzlanskog kantona učestvovali u izvršenju više krivičnih djela”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Dodaje se da su sačinjavali lažne javne isprave potrebne za sticanje prava na polaganje vozačkog ispita i izdavanje vozačke dozvole i kao takve stavljali u opticaj i za to primali novac od kandidata koji su polagali vozački ispit.

Dalje se navodi da se osumnjičeni terete da su učinili krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelima falsifikovanje isprave, izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja, davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i trgovina uticajem.

U operativnoj akciji “Alter ego jedan” i “Alter ego dva”, koja je sprovedena po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banjaluci, izvršeni su i pretresi na 15 lokacija.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com