Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /latinica

“Toplane-INS” prelaze na gas, potpisan ugovor o rekonstrukciji (VIDEO)

Autor: Filter/Mira Kostović

Direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek i direktor “Toplana-INS” iz Istočnog Novog Sarajeva Dejan Berjan potpisali su ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji toplane, čija je vrijednost šest miliona KM. Planirano je da radovi budu završeni do 25. oktobra.

Projekat rekonstrukcije i gasifikacije izvodiće “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva, uz garanciju Vlade Republike Srpske.

Potpisivanju, koje je održano u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu. prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Istočni Stari Grad, Pale i Sokolac.

Elek je naveo da Vlada Republike Srpske u gasifikaciju istočnog dijela Republike Srpske ulaže 70 miliona KM.

“Prvi dio tog projekta je gasifikacija Toplane u Istočnom Novom Sarajevu i 25. oktobra će Istočno Sarajevo biti prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj”, dodao je Elek.

Direktor “Toplana-INS” Dejan Berjan podsjetio je da ovo preduzeće čeka na rekonstrukciju više decenija. Kotlovnica je stara 47 godina i posljednjih godina bilo je izrazito teško održavati i servisirati postrojenje zbog nemogućnosti pronalaska rezervnih dijelova. Takođe, postojeće postrojenje sa svojom trenutno instalisanim toplotnom snagom kotlova ne može  odgovoriti trendu širenja naselja i priključenja novih korisnika, te povećanja njihove ukupne toplotne snage. 

“Ovo je jedan od najvećih energetskih projekata u Istočnom Sarajevu. Prošle godine smo uradili idejno rješenje i Strategiju razvoja. Nakon toga je rađen glavni projekat rekonstrukcije i tu je predviđena zamjena dosadašnjeg osnovnog energenta mazuta gasom. Ostavili smo mogućnost alternativnog snabdijevanja lož uljem. Nismo dalje mogli sami, a uz pomoć Vlade, “Sarajevo gasa” i našeg osivača Opštine Istočno Novo Sarajevo došli smo do kreditnih sredstava za novo postrojenje”, rekao je Berjan.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić zahvalio je na razumijevanju važnosti rekonstrukcije dotrajalog postrojenja Toplana predsjedniku Srpske i direktoru “Sarajevo gasa”.

“Završetkom projekta stvaramo i veću mogućnost širenja mreže. U ovoj godini počinjemo i još jedan značajan projekat – rekonstrukciju filterskog postrojenja Tilava, čime ćemo u potpunosti riješiti sve probleme vodosnabdijevanja stanovnika Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže”, dodao je Katić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je nastavak investicija u Istočnom Sarajevu.

“Gas je jedini siguran energent u budućnosti. Po standardima koje obračunavaju međunarodne institucije koje se bave time, poznate rezerve gasa u svijetu su do 600 godina i to za potrošnju koja bi u osnosu na sadašnju bila veća za 30%. Što se tiče pozatih rezervi nafte, to je tek 30 do 45 godina”, rekao je Dodik.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com