Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

“Топлане-ИНС” прелазе на гас, потписан уговор о реконструкцији (ВИДЕО)

Аутор: Филтер/Мира Костовић

Директор “Сарајево-гаса” Источно Сарајево Недељко Елек и директор “Топлана-ИНС” из Источног Новог Сарајева Дејан Берјан потписали су уговор о реконструкцији и гасификацији топлане, чија је вриједност шест милиона KМ. Планирано је да радови буду завршени до 25. октобра.

Пројекат реконструкције и гасификације изводиће “Сарајево-гас” из Источног Сарајева, уз гаранцију Владе Републике Српске.

Потписивању, које је одржано у Административном центру Владе РС у Источном Сарајеву. присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелници општина Источно Ново Сарајево, Трново, Источни Стари Град, Пале и Соколац.

Елек је навео да Влада Републике Српске у гасификацију источног дијела Републике Српске улаже 70 милиона КМ.

“Први дио тог пројекта је гасификација Топлане у Источном Новом Сарајеву и 25. октобра ће Источно Сарајево бити први гасификовани град у Републици Српској”, додао је Елек.

Директор “Топлана-ИНС” Дејан Берјан подсјетио је да ово предузеће чека на реконструкцију више деценија. Котловница је стара 47 година и посљедњих година било је изразито тешко одржавати и сервисирати постројење због немогућности проналаска резервних дијелова. Такође, постојеће постројење са својом тренутно инсталисаним топлотном снагом котлова не може  одговорити тренду ширења насеља и прикључења нових корисника, те повећања њихове укупне топлотне снаге. 

“Ово је један од највећих енергетских пројеката у Источном Сарајеву. Прошле године смо урадили идејно рјешење и Стратегију развоја. Након тога је рађен главни пројекат реконструкције и ту је предвиђена замјена досадашњег основног енергента мазута гасом. Оставили смо могућност алтернативног снабдијевања лож уљем. Нисмо даље могли сами, а уз помоћ Владе, “Сарајево гаса” и нашег осивача Општине Источно Ново Сарајево дошли смо до кредитних средстава за ново постројење”, рекао је Берјан.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић захвалио је на разумијевању важности реконструкције дотрајалог постројења Топлана предсједнику Српске и директору “Сарајево гаса”.

“Завршетком пројeкта стварамо и већу могућност ширења мреже. У овој години почињемо и још један значајан пројекат – реконструкцију филтерског постројења Тилава, чиме ћемо у потпуности ријешити све проблеме водоснабдијевања становника Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе”, додао је Катић

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је наставак инвестиција у Источном Сарајеву.

“Гас је једини сигуран енергент у будућности. По стандардима које обрачунавају међународне институције које се баве тиме, познате резерве гаса у свијету су до 600 година и то за потрошњу која би у осносу на садашњу била већа за 30%. Што се тиче позатих резерви нафте, то је тек 30 до 45 година”, рекао је Додик.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com