Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića

Fotografija preuzeta iz knjige "Planinarski put dr Jovo Elčić"

Izvor: Filter

Prije 11 godina preminuo je naš sugrađanin Jovo Elčić, doktor i planinar koji je ostavio značajan trag tokom svog kratkog života.

Preminuo je u 36-oj godini nakon kratke i teške bolesti.

U njegovu čast prije deset godina otvoren je planinarski put “Dr Jovo Elčić”, koji povezuje Treskavicu, Leliju i Zelengoru.

Slovo o dr Jovu Elčiću objavljeno je u knjizi “Planinarski put Dr Jovo Elčić-vodič i dnevnik”, autora Braca Babića, koja je objavljena 2014. godine.

Fotografija preuzeta iz knjige “Planinarski put dr Jovo Elčić”

Slovo o dr Jovu Elčiću

Jovo Elčić (1976. – 2012.) ljubav prema planini stekao je već u ranom djetinjstvu odlascima na planine oko Sarajeva. Tokom studija na Medicinskom fakultetu u Foči zajedno sa koleginicom, a kasnije životnom saputnicom, Bobanom Petrović, samostalno započinje da istražuje planine u okolini Foče – Zelengoru, Maglić, Volujak… 
Nakon završenih studija, Jovo i Bobana su u kratkom perodu pristupili na skoro sve značajnije vrhove u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji.

Nakon uspona na Olimp u Grčkoj (2007. god.) i Triglav u Sloveniji (2008. god.), te nekoliko vrhova visokih od 3000 do 3700 m/nv u Nevadi (USA) privlači ih odlazak  u Svjetska velegorja.

Godine 2009. odlaze u ekspediciju na Himalaje (Nepal) i uspješno pristupaju na vrh Mera Peak (6476 m/nv).

Godine 2011. učestvuju u ekspediciji na Ande (Argentina) gdje takođe uspješno pristupaju na vrh Akonkagva (6962 m/nv), koji je ujedno najviši vrh Južne i Sjeverne Amerike. Oba uspona su značajni za visokogorstvo u BiH (Bobana je ovim usponom postavila državni rekord dosegnute visine za žene).

Jovo Elčić bio je član PSD ”Treskavica” Trnovo i član tima ”Extreme Summit Team” Beograd. Bio je veliki entuzijasta i zaljubljenik u planinu, čovjek koga je krasila iskrenost i skromnost. Posljednjih godina života, zajedno sa Bobanom i nekoliko svojih prijatelja – planinara, posvetio se markiranju i uređenju planinarskih puteva na Leliji, Zelengori i Treskavici. Upravo ovi putevi koje su markirali čine okosnicu Planinarskog puta Dr Jovo Elčić.

Povodom prve godišnjice smrti Jove Elčića, 7. septembra 2013. godine, svečano je otvoren Planinarski put koji u znak sjećanja i poštovanja nosi njegovo ime. Uspomena na Jovu će trajati kroz priče budućim generacijama planinara i obilaskom ovog planinarskog puta.

Fotografija preuzeta iz knjige “Planinarski put dr Jovo Elčić”
Fotografija preuzeta iz knjige “Planinarski put dr Jovo Elčić”
Spomen ploča na Velikom Treskaču (1969 m/nv)
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com