Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Sud BiH potvrdio uređenu optužnicu za zločin nad Srbima u Jošanici

Izvor: RTRS

Sud BiH potvrdio je u cijelosti uređenu optužnicu protiv nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, nakon što je Tužilaštvo ponovo uložio žalbu, potvrđeno je za RTRS iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je potvrđena po svim tačkama za 13 optuženih.

Podsjećamo, u Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

– Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine – saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za te zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić Ahmet /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Jamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com