Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Srpski predstavnici iskazali potpunu lojalnost politici Srpske

Izvor: Srna

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je lojalnost Republici Srpskoj jedinstven stav svih predstavnika Srpske zaposlenih u Savjetu ministara i agencijama, te da su svi spremni da napuste rad u zajedničkim institucijama ukoliko budu nastavljene provokacije Kristijana Šmita.

Košarac je istakao da je neupitna podrška politici Republike Srpske, te da su zaposleni u zajedničkim institucijama koji dolaze iz Republike Srpske iskazali podršku institucijama Srpske.

“Sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika svi su okvalifikovali kao politički”, izjavio je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka predstavnika Republike Srpske koji rade u zajedničkim institucijama.

On je naveo da je uzrok svih problema u BiH Šmit, koji je nelegalno izabran.

Košarac je rekao da je zaključak današnjeg sastanka da se slijedi politika Republike Srpske, te da se politika u zajedničkim institucijama sprovodi onako kako je definisana u Srpskoj.

“Danas je iskazan stav da su svi opredijeljeni očuvanju ustavnih pozicija Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma. Jasno smo rekli da je Šmit nelegalno izabran i da je stranac koji unosi previše problema u BiH”, rekao je Košarac i dodao da Šmit napada i provocira Republiku Srpsku.

On je poručio da se Šmit “grdno prevario” ako misli da je postigao neki rezultat, jer Srpska afirmiše svoje demokratske kapacitete u odbrani Republike Srpske.

Košarac je istakao da je danas zajednički konstatovano da je sudski postupak protiv Dodika politički i neosnovan, te da su Sud i Tužilaštvo BiH destabilišući faktor u BiH.

“Napadi na Dodika, Republiku Srpsku i njene institucije samo nas dodatno motivišu i mobilišu da zajedno radimo. Vidimo mi kakve su tendencije jednog dijela međunarodne zajednice, američkog ambasadora, nekih drugih ambasadora, nekih političkih struktura u Federaciji BiH /FBiH/, pa i nekih u Republici Srpskoj”, poručio je Košarac.

On je pohvalio postupak političkih partija iz Republike Srpske koje su danas odbile da se u Banjaluci sastanu sa Šmitom.

Košarac je rekao da je ponašanjem Šmita crvena linije pređena, te da je vidljivo da se modelira BiH kojoj Dejtonski sporazum nije osnova.

“Ovo što Šmit pokušava pokazuje da BiH ne funkcioniše u skladu sa Dejtonom. Mi smo potpuno za primjenu Dejtonskog sporazuma”, rekao je Košarac.

On je poručio da su zaposleni u zajedničkim institucijama, ukoliko Šmit nastavi da se ponaša na način da se predstavlja kao visoki predstavnik, da nemeće zakone, da pokušava oduzeti imovinu Srpskoj i ukoliko nastavi sa napadima na institucije Republike Srpske, spremni da napuste zajedničke institucije.

“To potvrđuje da imamo kapital, da su ti ljudi potpuno lojalni Republici Srspkoj, njenim institucijama i da su potpuno spremni da afirmišu politiku Republike Srpske, ali na način da te politke ne ugrožavaju ni Bošnjake niti Hrvate u BiH”, zaključio je Košarac.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com