Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Sraman natpis na spomeniku na Kazanima

Izvor: Filter

Protekle noći oskrnavljen je spomenik na Kazanima i to tako što je na njemu napisano “Živi Caco u nama”.

Mušan Topalović Caco bio je komandant zloglasne 10. brdske brigade tzv. Armije BiH, čiji su pripadnici odgovorni za ratne zločine počinjene nad Srbima u Sarajevu.

Srbi su ubijani i bacani u jamu Kazani koja se nalazi na obroncima Trebevića. Tačan broj ubijenih još uvijek nije poznat.

Za zločine je do sada osuđeno 14 pripadnika tzv. Armije BiH i to na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.

Spomenik ubijenim podignut je 2021. godine odlukom Gradskog vijeća Sarajeva ali je ono što je tada napisano izazvalo brojne rasprave.

Odlukom je za krajnji tekst izabran onaj u kome se ne pominju Srbi. Takođe, na spomeniku ne piše ni ko je izvršio zločine. Napisano je samo da su stradali građani Sarajeva i pobrojana su njihova imena.

Srni je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrđeno da su dobili prijavu da je protekle noći na Kazanima oskrnavljen spomenik.

Karić: Sarajevo je oduvijek njegovalo toleranciju i suživot

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić navela je da oštro osuđuje varvarski čin skrnavljenja “spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.”

Navela je da je ponosna što je “ostala ustrajna u odluci da se podigne spomen obilježje Kazani poslije skoro tri decenije.”

“Sarajevo je oduvijek njegovalo toleranciju i suživot, te ovakvi i slični ispadi u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo”, navela je gradonačelnica Sarajeva.

Pozvala je sve građane na mir, dostojanstvo i vladanje emocijama, a nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost.

Dodala je i to da će sve biti sanirano u roku od 24 časa.

Ćosić: Mi ćemo nastaviti da s ljubavlju gradimo svoj grad, a njima ćemo ostaviti mržnju koju tako pažljivo njeguju

Komentarišući skrnavljenje pomenutog spomenika, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ističe da je nevjerovatna količina mržnje kojoj smo izloženi gotovo svakodnevno iz Sarajeva.

“I to ne samo iz onoga što zovemo političko Sarajevo nego i javnosti, običnih ljudi čije mišljenje, nažalost, kreira to političko Sarajevo. Njima je postalo normalno ono što nigdje na svijetu nije, iz te mržnje uništavaju saobraćajnu signalizaciju, spomen-ploče, groblja, spomenike, svako sjećanje na sarajevske Srbe, koji su generacijama gradili i činili taj grad. Grad koji je to prestao da bude istog momenta kada su Srbi iz njega istjerani”, navodi Ćosić.

Sada se, dodaje gradonačelnik Istočnog Sarajeva, u Sarajevu skrnavi i spomenik Srbima ubijenim i bačenim u jamu Kazani i to onaj nedostojni, na kojem i ne piše da su bili Srbi nego, ponižavajuće, građani Sarajeva.

“Pitam se kako bi ovaj spomenik prošao da su oni koji su ga postavljali imali hrabrosti da napišu istinu – da su tu pobijeni Srbi i to samo zbog toga što su bili Srbi. Vjerovatno bi bio miniran, a ne išaran. Mi ćemo nastaviti kako jedino i znamo, da s ljubavlju gradimo svoj grad i svoju državu, a njima ćemo ostaviti mržnju koju tako pažljivo njeguju”, dodaje Ćosić.

Poručuje i to da “mi gradimo svoje Istočno Sarajevo, oni neka vandalizuju nekadašnje zajedničko Sarajevo”.

“Mogli bi samo da mu promijene ime, da ni to ne ostane kada već od tog grada ništa ostalo nije. Možda da ga nazovu Mušanovo – ne bi bilo baš zvučno, ali bi se podudaralo sa onom što zaista jesu. Ali, bez obzira na sve, i dalje želim da vjerujem da će obični ljudi, naše komšije, shvatiti da treba normalno da živimo jedni pored drugih. Jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima, jer nam je istorija pokazala da tako ne možemo. Pozivam ih da poštujemo jedni druge, da uvažimo sve naše različitosti i da im razum konačno nadvlada mržnju koja, zapravo, više šteti njima nego bilo kome drugome”, zaključuje gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com