Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Sindikalci pročitali zahtjeve, evo šta traže

Foto: Dražan Pozderović

Izvor: Glas Srpske

Šest sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj, čiji su članovi na budžetu, okupili su se u parku Mladen Stojanović, nakon čega su krenuli u mirnu protestnu šetnju do Trga Krajine.

U protestnoj šetnji učestvovalo jr šest granskih sindikata – u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, ljekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu.

Nakon okupljanja  intonirana je himna Republike Srpske, a potom je minutom ćutnje odata počast Srbima nastradalim na Kosovu.

Pročitana je recitacija Gorana Vračara, u kojoj se između ostalog navodi “Put do zvezda s Kosova je kraći, a valja se do zvezda uzdići”.

Kolona se najduže zadržala pored zgrada Vlade Srpske, a predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić  rekao je da su  Vladi predali zahtjeve koje je usaglasilo šest sindikata.

Odluka o protestu je donesena na sindikalnom Saboru u Banjaluci kada su usvojeni zaključci o neispunjavanju Sporazuma o povećanju plata.

Pod sloganom “Nema predaje, istrajat’ se mora” radnici su izašli su na ulicu kako bi nadležnima stavili do znanja da nisu ispoštovali Sporazum o usklađivanju i povećanju plata koji je potpisan prošle godine.

Sporazum je podrazumijevao da se izvrši povećanje plata u ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres, a to je oko 160 KM po zaposlenom.

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić je na početku današnjeg protesta rekao da je  „55.000 radnika prevareno jer nisu ispunjeni uslovi iz sporazuma o povećanju plata“.

Naglasio je da se oni obraćaju Vladi RS kao svom poslodavcu, i da današnji protest nije usmjeren lično protiv premijera Radovana Viškovića.

Pizvao  je okupljene da ne bude provokacija.

Naglasio je da će kretanje biti mirno i dostojanstveno.

– Danas ćemo izvršiti protest u pokretu. Na Trgu Krajine ćemo pročitati naše zahtjeve -naveo je Marić.   

Vođe šest sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj, nakon okupljanja u parku Mladen Stojanović i protestne šetnje, na Trgu Krajine pročitali su svoje zahtjeve.

Šest granskih sindikata – u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, ljekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu, između ostalog,  traže potpunu realizaciju zaključenog sporazuma te hitnu izmjenu zakona o platama kojom bi bio uvažen sistem pravne sigurnosti radnika.

Vlada Srpske, tvrde, nije ispoštovala korak koji je podrazumijevao povećanje plata, tako da traže povećanje plate od najmanje 160 maraka za svakog radnika.

Traže i uplatu svih doprinosa najkasnije do kraja 2023.

Među zahtjevima je plaćen prekovremeni rad za sve radnike.

Sindikalci kažu da je neodgovornim ponašanjem poslodavaca, radnicima uskraćeno ustavno i zakonom zagarantovano pravno za zdravstveno osiguranje i zaštitu.

U oblasti zdravstva i unutrašnjih poslova je, kažu, predmetnu materiju, koja se odnosi na prekovremeni rad, neophodno urediti.

Traže i potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora koji se odnose na jedinice lokalnih samouprava. Situacija je, tvrde, svaki dan sve teža i neophodno je urediti ovu oblast.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Srpske Siniša Petrović rekao je da su se okupili kako bi iznijeli jasne i glasne zahtjeve, prije svega Vladi.

– Povećajte plate radnicima inače nećete imati kome. Ne tražimo ono što nam ne pripada -naveo je Petrović.

U pravosuđu je, tvrdi, na sceni diskriminacija, pošto obični radnici nemaju topli obrok.

-Mi smo slobodni ljudi. Ako bude bilo potrebe sljedeći put da izađemo na ulicu, vjerujem da će ovaj trg biti pun – rekao je predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Mirko Šerbedžija dodavši da se „odlično zna šta se radnicima duguje“.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić navela je da je ovo danas skup časnih i dostojanstvenih ljudi, odgovornih i principijelnih sindikalaca.

– Danas smo na ulicama Banjaluke. Zašto? Zato što je naša Vlada, poslodavac, obećala, pružili smo ruku jedni drugima, potpisali smo sporazum da će biti povećanje plate u drugom kvartalu ove godine. A onda je Vlada zaćutala – tvrdi Jondićeva.

Dodaje da „Vlada ignoriše svoje radnike“.

-U čemu se krije interes Vlade da svoje radnike vidi na ulici? – upitala je.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com