Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Svečano otvoren “Lut fest”

Izvor: Srna

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2023” svečano je večeras otvoren u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavom “Vuk i sedam jarića” u izvođenju Pozorišta lutaka iz Niša i u režija Davora Dragojevića.
Vuk i sedam jarića je jedna od prvih bajki sa kojom se deca susreću i mi smo želeli da im je približimo na drugačiji način – uz predivne lutke, odličnu muziku, lepu scenografiju i sjajnu glumačku igru. Ovom bajkom približićemo deci lepotu pozorišne umetnosti i poslati snažne poruke o važnosti pravih ljudskih vrednosti”, rekao je Dragojević.

Savjet Festivala ove godine je plaketu “Zlatna anima – Radoslav Lazić” dodijelio Pozorištu lutaka Niš za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva, a povodom jubileja – 65 godina postojanja ovog pozorišta.

Plaketu je Pozorištu lutaka Niš na večerašnjem svečanom otvaranju uručio direktor i selektor 24. “Lut festa” Vitomir Mitrić.

Ova nagrada biće uručena i Pozorištu “Tulevski” iz Estonije za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva koja traje 35 godina, prilikom izvođenja predstave “Mala drvena kuća”.

Mitrić je Srebrnu plaketu grada Istočno Sarajevo uručio profesoru Bonji Lungovu iz Bugarske i predsjedniku stručnog žirija festivala za izuzetan doprinos razvoju lutkarskog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu.

Opština Istočno Novo Sarajevo je domaćin Pozorištu lutaka Niš. Umjetničku sliku, rad slikara Borka Močevića, direktoru ovog pozorišta Milici Radulović uručio je zamjenik načelnika ove opštine Aleksandar Kostović koji je u prigodnom obraćanju naglasio značaj i ulogu ovog festivala u kulturnom životu Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, sa posebim akcentom na edukaciju djece i omladine.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović u prigodnom obraćanju je potvrdio nastavak podrške ove lokalne zajednice “Lut festu”.
 
Festival će biti održan od 24. do 29. septembra pod motom “Glumac, lutka, animacija”.

Ovogodišnji “Lut fest” donosi veoma bogat takmičarski i prateći program festivala, a u takmičarskom programu učestvuje 10 pozorišta iz Srbije, Estonije, Francuske, Izraela, Federacije BiH i Republike Srpske.

Prateći program Festivala sadrži nekoliko edukativnih  i kreativnih segmenata, kao što su okrugli sto o temi “Očuvanje nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta kroz tradiciju lutkarskog pozorišta”, predavanje o temi “Primijenjeno pozorište – Šta, kako, kome i zašto”, promocije knjiga o lutkarstvu, radionice, te master klas predavanje “Razlika između dramskog i lutkarskiog igranja predstava” i lutkarska radionica pod nazivom “Improvizovane lutke”.

Mitrić podsjeća da ova manifestacija traje skoro četvrt vijeka uz učešće više od 200 ansambala iz 40 zemalja, a bogat takmičarski i prateći program jasno i nedvosmisleno imenuju i karakterišu ovaj festival kao jednu od najznačajnih pozorišnih manifestacija za djecu u Republici Srpskoj.

Predstave takmičarskog programa ocjenjivaće međunarodni žiri u sastavu: profesor Bonjo Lungov, reditelj iz Bugarske, dramaturg i reditelj iz Srbije Milan Mađarev, te profesor i muzički pedagog iz Republike Srpske Mladen Janković.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje je “Lut fest” uvrstilo u značajne republičke manifestacije i sve ove godine podržava i sufinansira ovaj festival.

“Lut fest 2023” finansijski su podržali grad Istočno Sarajevo, kao i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a Novinska agencija Republike Srpske – SRNA je među medijskim prijatljima festivala.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com