Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Počinju “Dani Srpske u Srbiji”

Izvor: Srna

U Beogradu će danas početi tradicionalna manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”.

Svečanom otvaranju prisustvovaće predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, a očekuje se prisustvo i drugih visokih predstavnika Srpske i Srbije, ministara u dvije vlade, pokrajinske Vlade, vojske i policije, akademici, istaknuti umjetnici, privrednici i druge zvanice.

U umjetničkom dijelu svečanog otvaranja manifestacije Dani Srpske u Srbiji će kroz istoriju, poeziju i prije svega narodnu muziku i igru biti pokazan značaj i ljepota srpskog narodnog identiteta.

Uradiće to vrhunski profesionalci – kosovsko-metohijski ansambl “Venac” iz Gračanice, nacionalni ansambl “Kolo”, plesni studio “Una saga Serbica” i hor “Dečijeg kulturnog centra” iz Beograda.

Programi 11. manifestacije Dani Srpske u Srbiji, nastavljaju se sutra u Beogradu i Novom Sadu, a u narednim danima i u Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Čačku i Bajinoj Bašti.

Svečano zatvaranje manifestacije biće u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu u Nišu.

Tradicionalna manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” biće održana u 11 gradova Srbije od 20. do 26. septembra, kada će širom Srbije biti predstavljeni svi krajevi Republike Srpske.

Prema programu manifestacije, u Beogradu sutra na Fakultetu dramskih umetnosti biti prikazani filmovi studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci koje je podržao Audio-vizuelni centar Republike Srpske, i to “Guguto Memeto”, “Očevina”, “Kad zaboraviš juli” i “Dom kulture”.

Istog dana u Novom Sadu Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće “Enciklopediju Republike Srpske” u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ – ogranak u Novom Sadu, a u utorak, 26. septembra, u prostorijama ogranka SANU u Nišu.

Edicija “Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske”, u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, biće promovisana u subotu, 23. septembra, u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” u Subotici i u ponedjeljak, 25. septembra, u Čačku na Agronomskom fakultetu.

U okviru ovogodišnje manifestacije u petak, 22. septembra, u Narodnom muzeju u Kruševcu biće prikazana izložba “Koncentracioni logor Jasenovac 1941. godine” koja će moći da se vidi do 6. oktobra.

Isti dan će u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu istoričar i predsjednik Društva “Sveti Sava” Ljubodrag P. Ristić govoriti o ulozi tog društva u očuvanju srpske kulture i tradicije nekad i sad, a profesor Aleksandar Milanović o Povelji bana Kulina kao najstarijem spomeniku srpskog narodnog jezika i simbolu srpske kulture.

Prvi put na ovoj manifestaciji sutra će se predstaviti Gradsko pozorište Gradiška u novosadskom Kulturnom centru predstavom “Miropomazani” prema tekstu Zorana Todorovića, u režiji Slobodana Perišića.

U Kragujevcu, u najstarijem srpskom pozorištu Knjaževsko-srpskom teatru, istog dana glumica iz Trebinja odigraće monodramu “Jefimija, Jelena Mrnjavčević” po tekstu Zvonimira Kostića i u režiji Željka Miloševića.

U Kraljevačko pozorište, u petak, 22. septembra, stiže Banjalučko studentsko pozorište sa duodramom “Nakon predstave” Zorana Kostića, u režiji Elene Trepetove Kostić, koja i igra u predstavi zajedno sa svojom kćerkom Nadeždom Z. Kostić.

U Kruševačkom pozorištu u subotu, 23. septembra, biti odigrana predstava “Sedmi dan” koju je po romanu Gorana Vračara dramatizovao i režirao Aleksandar Lazić.

Jelena Vujanović, dobitnica nagrade “Izvor” za najljepšu pjesmu o zavičaju i urednik “Žrnova” Duško M. Petrović govoriće svoju poeziju o temi “Na Drini granica k`o posred srca” u Biblioteci “Miloš Trebiljac” u Bajinoj Bašti u subotu, 23. septembra.

Bajina Bašta imaće i koncert muzičkog sastava “Katera” iz Istočnog Sarajeva koji predvodi jerej Vidak Vujadinović, u ponedjeljak, 25. septembra.

Popularna banjalučka Etno-grupa “Trag”, predvođena Valentinom Milekić Kovačić, imaće koncerte u tri grada Vojvodine – Zrenjaninu 22. septembra, Subotici 23. i Somboru 24. septembra.

Banjalučka muzička grupa “One tri” imaće koncert u Čačku 25. septembra u tamošnjem Kulturnom centru, a niškoj publici će podariti i svoj muzičko-dramski program u okviru svečanog zatvaranja manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”.

Svečano otvaranje 11. manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, biće u 20.00 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com