Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /latinica

Počela nova školska godina za oko 118.000 učenika

Izvor: Srna

U Republici Srpskoj danas je počela nastava za oko 118.000 učenika, kojima je ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić poželjela srećnu i uspješnu novu školsku godinu.

– Za nesmetan početak bilo je potrebno realizovati mnogo aktivnosti koje se odnose na neposredno izvođenje nastave, ali i na ono što prati nastavu, a to je obezbjeđivanje tehničkih i drugih uslova da naše škole budu sigurna i prijatna mjesta za boravak učenika. Očekujemo i nadamo se da će nam nova školska godina započeti i proteći bez velikih poteškoća i prepreka u radu – rekla je Stojičićeva Srni.

U klupe osnovnih škola sješće oko 8.900 prvačića, dok ih je prošle godine upisano 9.152, ali će konačni podaci biti poznati krajem septembra, nakon što škole dostave godišnje programe rada.

U prve razrede srednjih škola do sada je upisano oko 9.440 učenika, dok su prošle godine upisana 9.303.

Vlada Srpske obezbijediće besplatne udžbenike za gotovo 50 odsto ukupnog broja učenika osnovnih škola, a kada je riječ o novinama za učenike u osnovnim školama – digitalizovani su sadržaji 32 udžbenika za 36 nastavnih predmeta, od kojih je šest novih digitalnih sadržaja udžbenika.

– Svim radnicima škola, učenicima i njihovim roditeljima želim srećnu i uspješnu novu školsku godinu – poručila je Stojičićeva.

U Republici Srpskoj ima 187 osnovnih i 96 srednjih škola, od čega je šest privatnih.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com