Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Pale: Manifestacija “Dani ruskog filma za djecu”

Izvor: Srna

Na Palama je danas, projekcijom igranog filma “Grozni tata” u režiji Jurija Korobjenikova i Karen Oganesjan, počela manifestacija “Dani ruskog filma za djecu” namijenjena osnovcima i mališanima iz vrtića sa područja opštine.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da su “Dani ruskog filma za djecu” rezultat dogovora sa ruskim kolegama iz Moskve i Beograda, da se napravi jedna manifestacija koja bi bila namijenjana osnovcima i djeci iz vrtića.

– Riječ je o bajkama za djecu, pa ćemo u naredna dva dana prikazivati dva igrana filma i nekoliko blokova animiranih filmova – istakao je Lalović.

On je naglasio da je Fond nasljeđa ruskog zarubežja obezbijedio za djecu oko 150 knjiga ruskih pisaca koje su namijenjene Matičnoj biblioteci u Istočnom Sarajevu i Centru za izučavanje ruskog jezika na Filozofskom fakultetu na Palama.

Direktor kompanije “Vifsaida” Filip Kurdijašov rekao je da manifestacija “Dani ruskog filma za djecu” puni 10 godina postojanja, te izrazio nadu da će toliko raditi i u Republici Srpskoj.

– Želimo da vašu djecu u Srpskoj upoznajemo sa ruskim dječijim filmovima, sa umjetnošću – rekao je Kurdijašov, koji je i inicijator ove manifestacije.

U okviru manifestacije “Dani ruskog filma za djecu” promovisane su i knjige za djecu ruskih pisaca.

Koordinator Centra za izučavanje ruskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Oksana Pičugina rekla je da su predstavili knjige koje pripadaju slovenskoj tradiciji dječije književnosti, a koje obuhvataju i savremene pisce.

Ona je navela da će knjige biti poklonjene Dječijem odjeljenju Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu i Centru za izučavanje ruskog jezika na Palama.

– To će biti poklon za djecu koja će učiti ruski jezik u školama i drugim odjeljenjima našeg centra u Republici Srpskoj – izjavila je Pičugina.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je ova manifestacija dokaz saradnje Ambasade Ruske Federacije u BiH i Republike Srpske, Filozofskog fakulteta Pale, katedri za ruski i srpski jezik, kao i između Kinoteka.

– Ovo je jedna šira saradnja koja će biti nastavljena duži niz godina – istakao je Jugović.

“Dani ruskog filma za djecu” organizuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Fondom nasljeđa ruskog zarubežja, Ambasadom Ruske Federacije u BiH, Televizijom “Zajedno RF” i kompanijom “Vifsaida”.

Projekcije, koje će trajati do srijede, 27. septembra, održavaju se u Kulturnom centru.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com